Китайски фермер нарежда кореноплодите на сарепска горчица (Brassica juncea) да съхнат.
Снимките са от официалния сайт на китайското министерство на земеделието |
Снимките са от Фулин – един от районите на град Чунцин. От
това растение местните приготвят много консерви и туршии, и един от доста
необичайните китайски деликатеси - джацай (може да го срещнете и като жа чай). Сравнено с българските
разбирания, джацай е туршия от корените на сарепска горчица - растение, сродно със зелето, но с далеч по-остър вкус. Маринованите корени на растението може да се
консумират самостоятелно или да се ползват за приготвяне на традиционната
китайска супа – джацай тан.
По времето на управлението на император Даогуан от
династията Цин (1820 —1850 г.) жителите на Фулин отглеждат и преработват опиум.
Но след забраната на опиумния бизнес през 1938 година, са принудени да започнат
да се занимават с отглеждането на селскостопански култури.
Днес във Фулин се обработват около 60 000 хектара земя,
като на 55% от площите се отглежда сарепска горчица. С течение на времето произвежданите в
района консервирани зеленчуци и джацай стават все по-търсени и днес са
основното направление в развитието на икономиката в региона. Консерви от Фулин
се изнасят за над 50 страни в цял свят, където има китайски общности.
През 2008 година консервираните зеленчуци от Фулин са
внесени в списъка с националното културно наследство на Китай.
0 коментара:
Публикуване на коментар