25 януари 2015 г.

снимка: ©alexcornell
Тази гледка е много рядка – преобърнал се айсберг.
По принцип надводната част на един айсберг блести в бяло. Това е така, защото огромните блокове са образувани от пресован сняг, който отразява целия спектър на видимата светлина и затова го виждаме в бяло. Обаче, когато налягането “пресова” заедно отделните кристалчета на снежинките, или ако замръзне океанската вода, разстоянията между отделните снежинки изчезват и с това се губи ефектът на плоскостите с еднаква степен на отражение.

снимка: ©alexcornell
Дългите честоти на слънчевата светлина (червената и жълтата част от спектъра) се абсорбират, докато преминават през леда, затова пък синята част на спектъра се разсейва. Част от разсеяната светлина се отразява и затова виждаме този характерен син цвят, с който сме свикнали да свързваме и чистите морски води (зеленикавият оттенък се дължи на микроорганизмите и водораслите, които живеят в океанските води).


Когато водата замръзва се случва същото и всичкият въздух е елиминиран. Това се случва най-често в подводната част на големи, стари ледени блокове. Обикновено тази част от айсбергите остава скрита от погледа ни. За да се види как изглежда тази красота, ще трябва да поплувате в ледени води, което не е много приятно занимание, дори и в най-съвременните акваланги.

снимка: ©alexcornell
И все пак, понякога се случва айсберг да се преобърне и над повърхността да се покаже онова, което дотогава е било скрито под водата. Най-често един айсберг може да се преобърне при самото си формиране, но се случва и при силни бури ледените планини да се прекатурват.


В края на миналата година, докато се намира на пътешествие из Антарктика, режисьорът Alex Cornell се натъква на последиците от такава буря. От сайта можете да си поръчате репродукции от снимките, уловили поваления айсберг.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...