25 май 2020 г.


През месец май 2001 година астрономи откриват галактика, която, както изглежда, следва някакъв друг ритъм - изненадващо за експертите, галактиката, вписана в каталозите като NGC 4622, се оказва, че се върти в обратна на очакванията посока. Изображения, заснети от телескопа „Хъбъл“ дават на астрономите възможността да определят, че галактиката се върти по посока на часовниковата стрелка, както и коя от страните ѝ се намира по-близо до нас.

На изображението на NGC 4622 се виждат отчетливо и външните два спирални ръкава, изпъстрени с множество нови звезди (сияещи в синьо). Астрономите са озадачени от това, че галактиката се върти по часовниковата стрелка, тъй като външните ѝ спирални ръкави подсказват друго.

Повечето спирални галактики имат ръкави от газ и звезди, които ги следват в ротацията. Тази галактика, обаче, има два „водещи“ външни ръкава, които сочат, че посоката на въртене на галактиката е по посока на часовниковата стрелка. И за да се добавят още въпросителни към главоблъсканицата, NGC 4622 има „следващ я“ ръкав, което се увива около нея, но в посока обратна на въртенето ѝ.

Въз основа на симулациите на галактиката, екипът астрономи очаква, че ротацията ѝ ще е в посока обратна на часовниковата стрелка. Но се оказва, че NGC 4622 е рядък пример за спирална галактика, чиито ръкави са насочени в противоположни посоки.



Какво е довело до това, галактиката да се държи по различен начин, отколкото повечето галактики? Астрономите предполагат, че NGC 4622 взаимодейства с друга галактика. Двата ѝ външни ръкава са скосени, което означава, че нещо ги „смущава“.

Снимка: NASA
Новото изображение на NGC 4622 подсказва, че тя е „погълнала“ по-малка, спътникова галактика. Ядрото на галактиката предоставя нови доказателства за сливане между NGC 4622 и по-малка такава. Информацията може да се окаже ключова за разбирането на необичайността на „водещите“ ѝ спирални ръкави.

Галактиките са формирования от звезди, газ и прах, които се въртят много бавно. Нашето Слънце, една от многото звезди в нашия Млечен път, прави една обиколка около центъра на галактиката за около 250 милиона години.

NGC 4622 се намира на 111 милиона светлинни години от нас, по посока на съзвездието Кентавър.



Изображението е заснето на 25 май 2001 година с инструмента Wide Field Planetary Camera 2 на борда на космическия телескоп „Хъбъл“.


Изображението е част от проекта на NASA "Какво засне "Хъбъл" на рождения ви ден"
-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...