28 май 2020 г.


На снимката, направена от космическия телескоп „Хъбъл“, е уловена вероятно най-младата от галактиките, които са ни известни към момента. Този „късен цъфтеж“ с галактически мащаби започва да се случва около 13 милиарда години след Големия взрив. Вписаната в каталозите като I Zwicky 18 (долу, вляво) галактика е на възраст до 500 милиона години.

Галактическият „младеж“ е преминал през няколко внезапни изблици на образуване на звезди – първият се е случил само преди около 500 милиона години, а най-новият – преди едва 4 милиона години. Галактиката е типичен пример за онзи вид, които са населявали ранната Вселена. Класифицирана е като неправилна галактика джудже и е много по-малка от нашия Млечен път.

Двата основни региона, където се раждат нови звезди, са концентрираните синкаво-бели струпвания, намиращи се в сърцето на галактиката. Мъгливите сини нишки, изпъстрили централните зони на звездообразуване, са балони от газ, интензивно нагрявани от ултравиолетовото излъчване, отприщено от горещите млади звезди.
По-червените зони са по-стари звезди и клъстери, но и те са все още на по-малко от 1 милиард години.

Снимка: NASA
Точно вдясно и над I Zwicky 18 се намира галактика, която е компаньон на джуджето. Възможно е това близко съжителство да е предизвикало скорошното възникване на тази галактика. Червените петна, заобикалящи галактиката джудже, са тъмните сенки от древни напълно оформени галактики.



Изображението е заснето на 26 май 2003 година с инструмента Advanced Camera for Surveys на борда на телескопа „Хъбъл“.


Изображението е част от проекта на NASA "Какво засне "Хъбъл" на рождения ви ден"
-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...