13 май 2020 г.


За заснемането на това изображение, уловило последните етапи от сливането на галактики, са използвани две от мощните камери на борда на космическия телескоп на NASA „Хъбъл“. Снимката, направена с помощта на Advanced Camera for Surveys (ACS) и подобреният вариант на Near Infrared Camera and Multi-Object Spectrometer (NICMOS), показва бурният сблъсък на четири галактики. Събитията се развиват на около 1 милиард светлинни години от Земята.

Вследствие на галактическата катастрофа се раждат множество нови звезди. Галактиките в централната част на изображението са четири и съвместно са вписани в астрономическите каталози като IRAS 19297-0406.

IRAS 19297-0406 принадлежи към клас галактики, известни като ултралумисциращи инфрачервени галактики (ULIRG). Този тип обекти се смятат за родоначалници на масивни елиптични галактики. ULIRG сияят изключително ярко в инфрачервения сегмент от спектъра и в този вълнови диапазон изглеждат 100 пъти по-ярки от нашата галактика – Млечния път.

Инфрачервеният „блясък“ на тези галактики се дължи на големите количества прах. Той се поражда от бурното раждане на нови звезди, което от своя страна е провокирано от сблъсъка на галактиките Всяка година в IRAS 19297-0406 засияват нови около 200 звезди от типа на Слънцето. За сравнение, това е около 100 пъти повече, отколкото се появяват в Млечния път за същия период от време.



Горещата зона, където се случва бурното раждане на нови звезди, е в централната част (жълтите обекти на изображението). Този регион е забулен в космически облак от прах, създаден от раждащите се звезди. Ярко синята зона, обграждаща централната част, се дължи на ултравиолетовия блясък на новите звезди. Ултравиолетовата светлина не се затъмнява от облаците прах. Астрономите смятат, че в тази област се появяват по-малко нови звезди и следователно прахът не е толкова много.

Снимка: NASA
Системата от сблъскващи се галактики (жълтият и син региони) е с диаметър около 30 000 светлинни години, т.е. около половината от размера на Млечния път. Опашката (по-слабо сияещата в синьо материя в лявата част на изображението) се простира на дистанция от още 20 000 светлинни години.

Астрономите са използвали и двата инструмента на борда на „Хъбъл“, за да заснемат „табуните“ от млади звезди, които се образуват от останките на сблъскалите се галактики. NICMOS може да надниква в прашния воал, който забулва интензивното възникване на нови звезди в централния регион. ACS заснема във видимия спектър звездната светлина от външния син регион.



Възможно е IRAS 19297-0406 да е подобна на така наречените Хиксън компактни групи  – малки групи галактики в плътна конфигурация, които са изолирани от други галактики. Галактиките се намират толкова близо една до друга, че губят енергия от безмилостното гравитационно притегляне. В крайна сметка тя се сблъскват една с друга, от което се формира една нова, масивна галактика.

Изображението е композитно и е създадено чрез наслагване на снимки, направени в инфрачервената (NICMOS) част от спектъра, плюс ултравиолетовия и видимия диапазон, заснети от ACS. Заснетото е от наблюдения, проведени на 13 и 14 май 2002 година.

Изображението е част от проекта на NASA "Какво засне "Хъбъл" на рождения ви ден"
-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...