7 май 2020 г.


Китайски археолози са приключили с третия етап от разкопки на обект в югозападната част на страната. Проучванията на терен се провеждат от 2017 година насам. По време на последните разкопки са открити около 10 000 артефакта от епохата на династията Мин, като повечето са изработени от злато и сребро.

Печатът на престолонаследника
Според официални съобщения, по време на заключителния сезон на разкопки в историческия обект Дзянкоу Чънин в провинция Съчуан, археолозите са открили много ценни не само от историческа гледна точка предмети.


Златни (горе) и сребърни (долу) слитъци

На това място през XVII век, на брега на река Миндзян, в края на епохата на династията Мин (1368-1644 г.) се провежда едно от големите сражения по време на т.нар. Селска война. Учените са на мнение, че точно по това време са изгубени артефактите, открити при последните разкопки.




Основните находки, които са открити през този проучвателен сезон, са изделия от злато и сребро, в това число монети, слитъци, посуда и украшения, като пръстени и гривни.

По-рано на същото място в руслото на реката, обаче, бяха открити около 42 000 артефакта. Последният сезон обаче поднася на учените най-впечатляващите находки. Според експертите, много от откритите сега артефакти са принадлежали на принца, престолонаследник на династията Мин.


В подкрепа на това предположение, например, е откритият квадратен златен печат с ръкохватка, изработена под формата на костенурка. Печатът със сигурност е принадлежал на принца, което еднозначно се определя по гравираните върху него йероглифи. Печатът е с йероглифи „Ши Дзъ“, което се превежда като „първи син“ сред наследниците, т.е. – принцът.



Печатът е украсен и с йероглифа "Шу" – това е алтернативното название на съвременната провинция Съчуан. Между другото, за пръв път в Китай бива открита реликва от подобен тип. Печатът е изработен от злато с чистота 95%. Дължината му е 10 см, а дебелината – три сантиметра.


В заключение учените пишат, че тази година разкопките са продължили над три месеца – от януари до април. През това време археолозите са проучили детайлно площ от 5000 квадратни метра.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...