3 март 2020 г.


През последната година геолози дискутират по наблюдаваната нарастваща активност на супервулкана Тоба в Индонезия. Преди около 75 000 години изригване на това „чудовище“ едва не слага край на човечеството, а сега учените смятат, че Тоба отново е готов да се пробуди – в недрата му се трупа лава. В същото време тревожни тенденции се наблюдават и в диаметрално противоположна посока: редица изследователи смятат, че в САЩ може да изригне катастрофално и супервулканът Йелоустоун. Катастрофа от такива мащаби, твърдят специалистите, представлява потенциална заплаха за съществуването на човешката цивилизация.

Какво точно се случва в момента?

На Земята има около 20 супервулкана – вулкани, които ако изригнат, е възможно да доведат до промени в климата на планетата. Един от тях се намира на територията на националния парк Йелоустоун в САЩ. Казано по-точно, това не е вулкан от „обикновения“ тип, а представлява огромен кратер, наричан калдера – гигантска падина с размери приблизително 72×55 км, образувала се в резултат на няколко мощни изригвания. Под нея, на дълбочина от няколко километра, се намира огромна камера, запълнена от разтопена магма.

Последното гигантско изригване на супервулкана Йелоустоун се е случило преди 640 000 години. А следващо изригване с подобни мащаби може да се случи всеки един момент. През последните няколко години учените наблюдават как земната кора в калдерата се надига, а това е един от признаците за предстоящ катаклизъм. Преди три години екип от геолози проучва изкопаеми останки от вулканична пепел. Експертите достигат до тревожния извод, че геотермалните процеси в магмената камера се развиват доста по-ускорено, отколкото се предполага дотогава. И още: поредното колосално изригване на Йелоустоунския вулкан може да се случи още в наши дни.

През есента на 2019 година екип учени от САЩ и Германия регистрираха издигане на магмата, намираща се под калдерата на Йелоустоун. Експертите потвърдиха и фактът, че под повърхността се намира мантиен плум – вертикален поток от магма, който се простира от земното ядро на хиляди километри.



Изследователите обаче са много по-озадачени от поведението на гейзера, наричан „Парахода“ (Steamboat Geyser), който, между другото, е и най-големия в света. През първата половина на ХХ век той изобщо не проявява никаква активност. Изригванията му започват през 1991 година, когато изхвърля фонтан от вряла вода на височина от 90 метра. След това изригванията му са епизодични, а преди две години броят им рязко се увеличава. Ако през 2018 година „Парахода“ е изригвал 32 пъти, то през 2019 година броят на изхвърлянията на фонтани от гореща вода вече е 47. Увеличава се и силата на налягането: водата вече се изхвърля до височина от 100 метра. Някои експерти обясняват това с големите количества просмукани в почвата води, но други са склонни да свързват процесите с пробуждането на супервулкана.

Какви може да се последиците от катастрофално изригване? 

Американските учени водят непрекъснати наблюдения на калдерата на Йелоустоун, защото едно вероятно изригване – когато и да се случи то – представлява заплаха на първо място за САЩ. Геоложката агенция в Щатите преди няколко години създаде компютърен модел на развитието на събитията в случай, че вулканът се взриви. По последиците, подобно събитие е сравнимо с пълномащабна война с употреба на атомни оръжия.

Специалисти по вулканология твърдят, че непосредствено след евентуално катастрофално изригване на Йелоустоун, от взрива или от задушаване, ще загинат 100 000 души. В атмосферата ще бъдат изхвърлени хиляди кубични метра пепел, което ще доведе до замърсяването ѝ в мащаби, способни да предизвикат „вулканична зима“ и захлаждане в световен мащаб, което да понижи температурите с 10-20 °С. Инфраструктурата в държавите, разположени на север, няма да успее да се справи с екстремалните студове и населението там ще започне да измира. Но най-големи ще са щетите за гъстонаселените държави в Югоизточна Азия. Заради лошите реколти в тези региони хората просто няма да имат какво да ядат.

При най-лошият сценарий, „вулканичната зима“ ще продължи четири години и ще коства на човечеството живота на над 2 милиарда души. Конфликтите между държавите за жизнено пространство и ресурси ще се окажат неизбежни.



В самите Съединени Американски щати на териториите, разположени на разстояние от 500 километра около калдерата на Йелоустон, ще се разстели слой от вулканична пепел с дебелина от поне един метър. Вълните от горещата пепел може да стигнат чак до източното крайбрежие на континента, засипвайки по пътя си градове, пътища и селскостопански площи. А западното крайбрежие на САЩ със сигурност ще се превърне в мъртва зона. Няколко денонощия след катастрофалното изригване над континента ще започнат да се изливат киселинни дъждове, които просто ще унищожат растителността.

Кога е възможно да се случи подобен катаклизъм?

Геолози, вулканолози и други специалисти, занимаващи се с процесите, не могат да постигнат единно становище кога може да се очаква следващото мащабно изригване на Йелоустоун. Оптимистите оценяват вероятността за такъв катаклизъм в наши дни, определяйки я като нищожно малка – 0,00014%. Песимистите, от друга страна, изтъкват, че подобни събития не могат да се очакват да се повтарят с някаква систематичност и затова е възможно избухване във всеки един момент. Експерти от Европейската фондация за научни изследвания дават своя оценка за вероятността от предстоящо изригване: те посочват стойност от около 10%.

В научните среди се водят дебати и относно периодичността, с която супервулканът Йелоустоун стига до точката на кипене. Някои експерти твърдят, че в момента той се намира в средата на своя нормален цикъл, други доказват, че гигантските му изригвания се случват на всеки 600-800 хиляди години, затова и „часът Х“ вече е близко. Най-популярната гледна точка в този дебат изразява професор Рон Смит по време на лекция, изнесена в университета „Дикси“ в щата Юта. Точните му думи са: „Напълно възможно е изригването да е след 500 000 години, но също толкова възможно е това да се случи и една седмица след следващия вторник“.

Експертите от Агенцията по геология в САЩ се придържат към становището, че колкото и мощно да е изригването на Йелоустоун, когато и да се случи то, няма да бъде от вулканичен тип, а от хидротермален. Тоест, на повърхността няма да бъде изхвърлена разтопена магма в комплект с пепел и отровни газове, а само гореща вода, пара и някои химични съединения.



Накрая не трябва да се забравя и възможността човек сам да провокира природен катаклизъм с мащаби, които не познаваме. Американски инженери и експерти са разработили проект за „охлаждане“ на супервулкана Йелоустоун. Идеята предвижда изграждането на гигантска геотермална електроцентрала. Планира се сондаж, достигащ дълбочина от 10 км, по който да се монтират резервоари, в които да се пуска вода, а получената от загряването ѝ водна пара да захранва турбини на генератори на електрически ток. Съществува обаче риск в процеса на строителството да бъде нарушена целостта на подземната камера, наситена с магма и газове. В такъв случай, вулканът може да избухне много по-рано от сроковете, които предвиждат учените.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...