19 януари 2020 г.


Участници в международен изследователски проект, които провеждат изследвания на територията на Ирак, са открили десет неизвестни досега скални барелефа. На тях са изобразени асирийски цар и божествата, на които са се покланяли в Асирия.



Находката е направена от екип археолози, воден от професор Даниеле Моранди Бонакоси от Университета в Удине, Италия. В мисията участват учени от Италия и Кюрдистан. Барелефите са изсечени в скала, която се намира по протежението на древен напоителен канал. Местоположението е посочено като археологическия район Фаида, който се намира на около 20 км източно от град Духок в Иракски Кюрдистан.



Общо са открити десет уникални асирийски барелефа. Датировката им е от VIII-VII век пр.н.е. Каналът Фаида се е запазил и до наши дни. Той описва откъм западната страна склоновете на планината Кия-Дака, пресича варовиковия хребет на хълм и се захранва с вода от карстови източници.



В древни времена каналът е бил с ширина около 4 метра и дълбочина на места от седем метра. Дължината на напоителното съоръжение е приблизително 7 км. От основния канал водата, по няколко второстепенни отклонения, се е отвеждала до лежащите в близост поля, разположени в близките територии до Ниневия – последната столица на Асирийската империя.



Откритите барелефи вероятно описват историята на съграждането на канала, който, вероятно, е построен по нареждане на асирийския цар Саргон II (720-705 г. пр.н.е.). Изображенията на владетеля на Асирия се срещат два пъти на скалния панел – във всеки от краищата му. Между тях, в профил, са представени статуите на главните божества от асирийския пантеон. Фигурите са ориентирани по направление на течението на водата в древния канал.



Божествата са представени със своите свещени животни – лъвове, дракони, бикове и коне. По този детайл учените успяват да ги идентифицират. Например, една от статуите представя главния асирийски бог Ашур, носен от дракон и рогат лъв. До него е изобразена съпругата му Милиту (или Белит), седяща в украсен трон, който е поставен на гърба на лъв.



Учените са идентифицирали изображенията на бога на луната Син с неговия рогат лъв; бога на мъдростта Набу и дракона му; бога на слънцето Шамаш, съпровождан от коня му; бога на времето Адад с бивол и богинята на любовта и войната Ищар, която води лъв.


Всъщност, горната част на тези барелефи е открита и описана още през 1973 година от британския археолог Джулиан Рид. Заради нестабилната политическа обстановка и войните, той не успява да продължи с изследванията си. Находката му е регистрирана официално едва през 1983 година.



Нова археологическа експедиция в района е организирана цели 40 години по-късно. През 2012 година италиански археолози бегло успяват да регистрират шест неизвестни дотогава скални барелефи. И едва през 2019 година учените получават разрешение да проведат разкопки.


В изследването се подчертава, че асирийски скални барелефи са много рядко срещани. Последните такива, преди настоящата находка, са описани през далечната 1845 година от френския консул в Мосул Симон Руе.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...