16 декември 2019 г.


Екип глациолози от Калифорнийския университет са разработили най-детайлната карта на земните контури, намиращи се под ледения щит на Антарктида. Едно от откритията, които са направили учените, е определянето на най-дълбокото място на сушата; то се намира под ледника Денман в Източна Антарктида.

Проектът е наречен BedMachine. За да съставят картата, глациолозите са използвали събраните данни за дебелината на леда от 19 различни изследователски института, които са натрупани от 1967 година насам. Изследването се базира и на данните от геолокационни измервания, събрани от площ над милион квадратни километра. Авторите, участници в проекта BedMachine са използвали и информация за скоростта на движение на ледовете, както и данни от сеизмични станции.


За разлика от предишни изследвания, учените този път изхождат от фундаменталния физичен закон за запазване на масата в съчетание с информацията за движението на ледените потоци. Целта на разработката е да се открият онези места в Антарктида, които биха се оказали най-уязвими от глобалното затопляне на климата.



„Според изчисленията ни, дъното [на това място] се намира на височина 3500 метра под морското равнище и това е най-ниско разположената точка на сушата“, отбелязва водещият автор в изследването Матю Морилгъм.


Досега за най-дълбоката падина, която не е запълнена от вода в течна фаза, се смяташе друг район в Антарктида – падината Бентли, чиято дълбочина достига до 2555 метра под морското равнище.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...