23 септември 2020 г.


Местоположението на галактиките във Вселената и начина, по който си взаимодействат с междугалактическата среда и другите галактики около тях, оказват огромно влияние на способността им да формират нови звезди. Засега обаче, остава загадка как точно така наречената „околна среда“ влияе на живота и смъртта на галактиките.

Галактическите купове са най-масивните обекти във Вселената. В такива клъстери се струпват стотици и дори хиляди галактиките. Огромните гравитационни сили в куповете ускоряват галактиките до неимоверно високи скорости (достигащи хиляди километри в секунда). Едновременно плазмата между галактиките се нагрява до толкова високи температури, че започва да излъчва в рентгеновия спектър.

Вътре в клъстерите галактиките активно си взаимодействат с околната среда и една с друга. Точно тези взаимодействия могат да убият или да прекратят образуването на нови звезди.

Спиралната галактика NGC 4330, част от галактическия куп в Дева. В червено са струите от ефекта на "приливно раздиране", а в синьо е галактическия газ, от който се формират нови звезди. Снимка: Тоби Браун
Когато галактика в галактически клъстер започне да се разпада, междугалактическата плазма може да унищожи газа в нея в резултат на бурно протичащ процес, наричан „приливно раздиране“ (ram-pressure stripping). Загубата на „горивото“, от което се формират нови звезди, убива галактиката, която се превръща в мъртъв обект, в който вече няма да се родят нови светила.

Първият досега голям канадски проект, наречен VERTICO (Virgo Environment Traced in Carbon Monoxide survey, „Изследване на околната среда в клъстера Дева в спектъра на въглеродния окис“), се занимава с изследване точно на тези процеси.



Галактическия клъстер в Дева е идеалното място за подробно проучване на междугалактическата среда. Това е най-близкия до нас галактически куп, който се намира на етап на формиране, а това означава, че учените могат да заснемат галактиките в него в различни етапи от жизнения им цикъл. Така ще стане възможно да се състави детайлна обща картина на това, как се прекъсва образуването на звезди в галактическите купове.

Галактиките в галактическия клъстер в Дева
VERTICO ще използва комплексът от радиотелескопи ALMA, който се намира на надморска височина от 5000 метра в пустинята Атакама в северната част на Чили. ALMA е най-големият от наземните астрономически проекти, чиято цена се изчислява на 1,4 милиарда долара.

„С помощта на ALMA специалистите ще установят с висока резолюция разпределението на молекулярния водород в газообразно състояние в 51 галактики“, обяснява Тоби Браун, научният ръководител на програмата VERTICO. С тези данни, които представят извадка от голям брой галактики, ще може точно да се определят механизмите, които убиват галактиките, намиращи се в региони с екстремални условия. Нещо повече – учените се надяват да разберат и как протичат самите процеси.

По-рано, на база данните от друго мащабно изследване, Тоби Браун изказва хипотезата, че за смъртта на галактиките отчасти е виновна тъмната материя. Но новото изследване трябва да повдигне още завесата, скрила тази загадка и да даде на астрономите нови, по-детайлни данни.

-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...