22 септември 2019 г.


Археолози от музея на Норвежкия университет за наука и технологии, по време на разкопки на погребение, открито в централната част на страната, са открили бронзов котел, произведен през първите векове от новата ера. Котелът е изработен на територията на Римската империя, твърдят експертите.


Находката е направена край село Голанд в долината на река Гьоула, провинция Трьонделаг. Учените провеждат разкопки на каирн – погребална могила, изградена от каменни късове. Когато пирамидалната каменна структура е внимателно разградена, археолозите откриват слой от плоски каменни блокове. Под един от тях е открит котел, в който са погребани кремираните останки на починал човек. Над котела и под него са се запазили фрагменти от брезова кора, затова учените предполагат, че котелът е бил завит в кори при полагането му. Бронзовият съд е силно деформиран, заради тежестта на каменните късове, под които е прекарал векове.


Учените са установили от какъв тип е котела; в норвежката археология той се представя с термина Østlandskjele („източен котел“), тъй като подобен тип съдове се срещат в погребения от римския период в източните области на Норвегия. Досега са открити около петдесет такива артефакта, като последната находка, преди новата, е от 60-те години на ХХ век.


Котли от този тип са изработвани в Италия или римските провинции в Германия. В скандинавските територии са попадали по търговските пътища – като стока или дарове. Местният елит ги е смятал за много ценни предмети, свидетелстващи за високия социален статут на притежателя и често са използвани като погребални урни.



Новата находка експертите датират в периода между 150 и 300 година. Тя е още едно доказателство, че в римския период регионът, макар и извън пределите на империята, също е процъфтял. Археологът Мерете Мое Хенриксен обяснява: „Това богатство, вероятно, се дължи на търговските маршрути и близостта на Голанд до важни ресурси, каквото е желязото, добивано от блатата. В Трьонделаг през римската епоха много активно се добива блатна руда (вид лимонит, който се отлага по коренищата на блатните растения и от който се добива желязо)“.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...