26 август 2019 г.


Ехидната е едно от най-необикновените животни в Австралия – континентът, който притежава богата и интересна фауна. Ехидните снасят яйца, макар че са бозайници; ядат термити, но нямат нищо общо с мравоядите, а освен това произлизат и от същия древен правид, от който произлизат и птицечовките. И в допълнение на всичко това, ехидните са с бодли, подобно на бодливите свинчета.

Изобщо, това са уникални животни, за които науката все още разполага с малко информация, касаеща поведението им в естествената им среда. Едно от интересните открития е впечатляващата (и ефективна) стратегия, която ехидните са развили за да преживяват стихийните горски пожари. Те просто лягат и заспиват.


Екип изследователи от сдружението EchidnaCSI в продължение на много години се занимава с изучаване на навиците на тези животни. Миналата седмица учените са успели да заснемат една ехидна, озовала се в зоната на горски пожар. Животното се оказва вместо с пищната си „козина“ от иглички, с почти плосък гръб с обгорели игли. Като цяло обаче, животното е останало съвсем невредимо.

„Виждали сме много ехидни, които са преживели пожари и са изгубили или много, или само няколко от иглите си. Често иглите им „се разтапят“ до съвсем малки израстъци по тялото. Обаче, бодлите при ехидните са нещо като модифицирани косми. Така че, впоследствие те си израстват наново и толкова с пораженията“, обяснява Пеги Рисмилър, физиолог, която изучава вече почти 30 години тези животинки и въпреки това не спира да се учудва от поведението им.



Ако попаднат в зона на пожар, ехидните не се опитват да избягат. Вместо това, те се заравят колкото се може по-дълбоко в прохладната почва и изпадат в анабиоза – краткотраен сън, подобен на хибернацията. Това им позволява да понижат телесната си температура и скоростта на метаболитните процеси. Остават в това състояние, докато пожарът утихне.


„Забавят честотата на сърдечните съкращения, дишането си (приблизително до три вдишвания на минута) и обмяната на веществата“, подчертава Рисмилър. Според изследователите, тази стратегия позволява на ехидните успешно да оцеляват в почти всички случаи на горски пожари.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...