13 юли 2019 г.

Снимка: © Landkreis Stade / Christian Schmidt
През месец декември 2017 година в полето край Фреденбек на окръг Щаде, провинция Долна Саксония, е открита златна монета. Последвалите анализи и изследвания доказват, че деветграмовата находка е уникална в световен мащаб.

С помощта на дарения от бизнеса и частни лица, рядката монета е откупена и ще бъде изложена в експозицията на музея „Schwedenspeicher“.

„Специалната монета“, наричана multiplum, е с диаметър 29 милиметра и е с портрет на римския император от IV век Констант. Открита е от Матиас Глусинг – любител-археолог, който попада на находката, докато изследва с метал-детектор терен край праисторически погребални могили. Любителят работи с разрешение от регионалните археологически институции и провежда систематични обследвания на района в околностите на Фреденбек.

Този вид монети са особено ценни. Те са сечени в „малки серии“, за разлика от обикновените римски монети. Емитирани са само по специални поводи и са връчвани от римските императори като дар на видни личности. Най-често това става по време на празненства или специални церемонии. Хората, на които са връчвани такива монети, са от кръга лица най-предани на императора и от които той е в най-голяма зависимост: висши съветници, командващи легиони и личната императорска охрана. Получвали са multiplum като знак за доверие и вярната им служба, по повод възцаряването на нов император, преди или след победоносни кампании или други значими събития. С големите императорски монети са били награждавани и приятелски настроените предводители на германски племена.



На лицевата страна на конкретната монета е изсечен образа на император Констант с диадема и тога. Флавий Юлий Констант се ражда около 320-323 година, а е убит през 350 година. Той е третият, най-малкият син на император Константин Велики. След смъртта на баща му през 337 година, Констант управлява Римската империя съвместно с братята си. През 340 година между него и брат му Константин II избухва конфликт. Констант надделява и след като брат му е убит, цялата западна част на империята, включително Британия, Галия и Иберийския полуостров, преминават под негова власт.

Монетата, открита край Щаде, е сечена през 342 или 343 година в Сисция (днешният град Сисак в Хърватия). Деветграмовият multiplum е уникален – в световен мащаб не е известно да съществува друга такава монета.

Снимка: © Landkreis Stade / Christian Schmidt
Изключително рядко се случва златен multiplum да се открие извън пределите на Римската империя. В Германия те са играели ролята на специални символи на статута на притежаващия ги и на практика германските владетели чрез тези знаци са легитимирали властта си. Наследниците им често са носили личния си multiplum на огърлица, демонстрирайки пред всички статуса си на доверен на Рим човек.

„Може да се предположи, че притежателят на монетата е бил принц или крал на голямото Саксонско племе, което се формира през този период. Налице са значими доказателства, че този виден представител на саксонския елит е получил multiplum, като подарък от императора за вярна военна служба или за лоялно съюзническо поведение“, обяснява Даниел Ньослер, археолог от Щаде.

Съществуват писмени източници, в които на няколко пъти се споменават германски помощни войски, използвани по време на управлението на Констант. „Златният multiplum е най-ранното археологическо доказателство за съществуването на саксонски елит в земите на днешна Долна Саксония по времето, когато писмените свидетелства са все още оскъдни“, добавя Ньослер.



През последните месеци сензационната находка предизвиква допълнително, мащабно проучване на мястото, където е направена. Извършени са разкопки, в които са използвани и метал-детектори. Освен това археолозите проучват исторически карти и снимки на местността, направени от въздуха. „До този момент имаме множество факти, които подкрепят тезата, че мястото, където е открита златната монета, е по-специално – наблизо има малка кариера, впечатляваща група погребални могили, древен път и не по-малко впечатляващ с вида си хълм“, казва Ньослер.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...