13 юли 2019 г.


По време на разкопки в северната китайска провинция Шанси, археолози са открили руините на голяма структура на възраст между 5 000 – 7 000 години. Засега обаче, експертите не са успели да установят предназначението на съоръжението.

За находката съобщава агенция Синхуа. Според официалната информация, находката е дело на експерти от Археологическия институт на провинция Шанси. Загадъчното съоръжение е открито недалеч от село Лулян.


Разкопките на място започват през месец април. До момента са разкрити руини, които се простират на площ от над 5 000 квадратни метра. Предполага се, че структурата е издигната от представители на неолитната култура Яншао. Тази култура се развива по средното течение на Жълтата река в периода преди между 7 000 и 5 000 години. Смятана е за една от основните, лежащи във формирането на китайската цивилизация.

Съоръжението се състои от група правоъгълни и овални здания, както и каменен петоъгълник.


При разкопките на руините са открити фрагменти от керамични съдове. Останките на най-голямата „къща“ са върху площ от 137 квадратни метра. В нея има огнище с диаметър 1,7 метра, както и изграден от камък входен отвор.


„Мащабността на градежите, ориентирането на сградите по Слънцето и необичайното разположение на огнището подсказват, че сградата едва ли е била използвана като жилище. По-вероятно е това място да е използвано от племенните вождове за извършване на някакви ритуални церемонии“, обяснява пред агенция Синхуа Хъ Ну от Академията по обществени науки на Китай.



Други експерти обаче, не са съгласни с подобни хипотези. Според тях, откритата керамика не съответства на „стандартите“ за епохата и не би могло да се спекулира, че съдовете са използвани в церемонии от представители на културата Яншао.

Казано накратко, до момента учените не са установили с каква цел са издигнати сградите, чиито руини тепърва ще бъдат проучвани детайлно.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...