13 юни 2020 г.

Снимки: D. Webb
Археологическият обект Must Farm представлява изключително добре запазено селище от късната бронзова епоха. Разположен е в Кеймбриджшър, в източна Англия и от момента на откриването му през 2016 година постоянно е във фокуса на вниманието на археолозите. Още с официалното обявяване на находката, средствата за масова информация нарекоха обекта „Британския Помпей от бронзовата епоха“ или „Помпей от блатата“. Разкопките на обекта се финансират от фондацията Historic England и фирмата Forterra Building Products Ltd, която притежава кариерата в Must Farm.

В ново излседване, публикувано тази седмица в списание Antiquity, археолози от Кеймбридж за пръв път представят данни за периода, през който е обитавано наколното селище край Must Farm и някои подробности за унищожаването му. Ръководителят на разкопките Марк Найт обяснява: „Вероятно селището е просъществувало съвсем кратко време – около една година, преди да бъде унищожено в огромен пожар. Краткия период, през който е било обитавано, съчетано с отлично запазилите се останки, ни дават безпрецедентната възможност да научим повече за ежедневието на хората, живели на това място“.

Археологическият обект Must Farm се намира в заблатените райони край бавно течаща река. Хората, решили да се заселят сред блатистия терен, е трябвало да издигнат жилищата си на подпори, за да се изолират от водите на реката. Бавно течащата река е съществувала дълги векове, преди на мястото да се заселят хора. Палеоканалът е датиран в периода 1700 – 100 г. пр.н.е., а селището в Must Farm е от периода приблизително между 1100 – 800 г. пр.н.е.


„За да достигат до жилищата си, хората са изградили своеобразна пътека и мост. Разкопките на речните отлагания, свързани с тази структура все още продължават. Донякъде сме ограничени в проучването на пътеката, но разполагаме с достатъчно стратиграфски данни, които доказват, че тя и селището са хронологично обвързани. Хората, построили селището, обаче, са можели да видят прогниването на дървения материал на моста“, добавя Марк Найт.



По време на разкопки през 2009 и 2012 година на палеоканала са открити останките от девет лодки, както и няколко капани за улов на риба. Тези находки са още едно доказателство за дългата история на обитаване на околния ландшафт.

Авторите на новото изследване пишат, че жилищата в Must Farm са „най-цялостно запазените праисторически жилищни структури, откривани в Британия“, за което свидетелстват „стотици стълбове или насипи, които в съвкупност определят периметъра и вътрешните очертания на най-малко пет структури“, които са били защитени с дървена ограда и са свързвани помежду си с пътеки. Архитектурата се вписва в контекста на характерните за праисторическия период на Британия кръгли къщи, разположени обаче в условията на необичайно влажна зона. Уникалното при това поселение е, че липсват следи от ремонтиране на структурите, а дендрохронологичния анализ показва, че дървеният материал, използван за строежа им, все още е бил суров, когато селището е унищожено от пожар.


Опожарените структури са се срутили вертикално, а тежките покриви са затиснали останките, потапяйки ги в седиментите на заблатената почва. За обитателите на селището това е трагедия, но за археолозите днес е същински късмет: блатото е спомогнало „да се запазят дървени артефакти, грънчарски изделия, бронзови сечива и оръжия, тъкани, влакна, тъкачни станове и вретена, животински останки, растения и семена, както и копролити…“.

За археолозите Must Farm е много ценен обект, тъй като представлява едно обикновено селище от онази далечна епоха, изградено обаче в необичайни ландшафтни условия. Поселението демонстрира типичните модели на потребление и отлагания за този вид обекти. Археолозите досега са открили над 180 текстилни изделия или образци от влакна, 160 дървени артефакта, 120 глинени съда, 90 метални изделия и най-малко 80 стъклени мъниста.



Някои от откритите останки от растения и животни са редки за този период в британската праистория. Сред тях са например, кости от щука, овчи/кози тор, както и неидентифицирани до този момент цели овъглени грудки. Любопитното е, че повечето от останките, представящи храната, на която са разчитали обитателите на селището, са от необичайни за блатистите местности източници; открити са например, кости от диви прасета и елени – животни, които не са характерни за блатисти региони.

В заключение Марк Найт пише: „Все още сме в ранните етапи от проучването на богатия археологически материал от Must Farm. Находките обаче са обещаващи и се надяваме да научим още много за различни аспекти от живота на хората, живели на това място преди три хилядолетия“.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...