1 юни 2019 г.


Двете половини на орбиталната обсерватория „Джеймс Уеб“ са преминали всички предстартови тестове и са готови за окончателното асемблиране, тестване и извеждане в орбита, съобщава Центъра за космически полети на NASA.

„Инженерите от „Нортроп-Груман“ и Центъра „Годард“ свършиха огромна работа и приключиха топлинните и вакуумните тестове. Това отваря пътя за следващата голяма крачка в работата ни – интегрирането на телескопа и сервизния модул“, заявява Джейн Дейвис, ръководител на проекта JWST в NASA.

Снимка: NASA
„Джеймс Уеб“ (James Webb Space Telescope, JWST) е най-мощния телескоп космически телескоп и трябва официално да замени космическата обсерватория „Хъбъл“, която работи в орбита вече почти тридесет години. Първоначално плановете предвиждаха новият апарат да бъде изведен в орбита през 2014 година, но прекалено високите разходи за изработването му и изоставане в графика принудиха NASA неколкократно да отлага датата на началото на мисията. Първото отлагане беше за септември 2015 година, после – за октомври 2018 година и още веднъж – за юли 2019 година. Конгресът на САЩ на няколко пъти опитва да спре проекта, заради постоянните забавяния и растящите извън бюджета разходи.

Проблемите с графика значително нараснаха през декември 2016 година, когато инженерите на NASA заявиха, че са възможни големи трудности при тестването на уникалния слънчев екран на телескопа. Акселерометрите, монтирани на корпуса му, отчитат странни аномалии по време на вибрационните тестове. Това принуждава NASA да извърши детайлна проверка на телескопа, тъй като подобно поведение на датчиците може да се дължи на наличието на пукнатини в инструментите или в корпуса на JWST.



Тези проблеми и други технически грешки в работата на слънчевия екран на телескопа „изяждат“ всички резервни времеви допуски и принуждават ръководството на проекта да преразгледа срока за старта на обсерваторията, който е определен за края на март 2021 година. Научната апаратура на обсерваторията още през миналата година премина през всички предвидени тестове. Отстраняването на проблемите обаче, отнема значително време, заради което повторните вибрационни и акустични тестове на слънчевия екран и цялата сервизна половина на „Джеймс Уеб“, която отговаря за генерирането на електричество и поддържането на телескопа на зададената орбита, започнаха едва през тази година.

Снимка: NASA
През месец февруари обсерваторията успешно преминава през тези тестове, след което инженерите на NASA започват топлинно вакуумните изпитания. По време на тези тестове учените поставят апарата в специална вакуумна камера, където се поддържат същите условия, в които JWST или кой да е друг космически апарат работят на орбита.

Сервизният блок на обсерваторията, както подчертават от NASA, успешно преминават през многократни нагрявания до температура от 102 градуса по Целзий, последвани от рязко охлаждане до минус 148 градуса по Целзий. Не са отчетени никакви отклонения в работата на електрониката или проблеми в двигателите, каквито са възникнали при предходните изпитания.



След като бъдат сглобени двете половини на телескопа, „Джеймс Уеб“ ще бъде опакован в специална капсула за старта и ще бъде транспортиран до космодрума Куру във Френска Гвиана. От там той ще бъде изведен в орбита с помощта на свръхтежката ракета Ариана 5. Ако стартът премине успешно, JWST ще се превърне в най-тежкия и скъпоструващ орбитален телескоп в цялата история на усвояването на космоса.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...