2 май 2019 г.


Триока змия е открита недалеч от град Дарвин в парка "Северни територии" на Австралия. На животното са се натъкнали служители на парка Северни територии. Рейнджърите са заснели странната си находка и са публикували снимки във Фейсбук.

Змията е от вида килимов питон. На дължина тези животни могат да достигнат между 2 и 4 метра. Среща се в Австралия, Индонезия и Папу Нова Гвинея. Откритият екземпляр е съвсем млад – на не повече от три месеца и на дължина е само 40 см. Когато го откриват в края на месец март, рейнджърите му дават името Монти (пайтън). За съжаление, миналата седмица Монти е починал.

„Учудващо е, че е успял, въпреки малформацията си, да оцелее толкова дълго в живата природа“, пише рейнджърът Рей Чато, служител в парка в публикация във фейсбук-страницата на парка „Северни територии“.


Тялото на починалото животно е предадено за изследвания на специализирана научна лаборатория в град Дарвин. Черепната малформация на Монти представлява интерес за науката. Направени са рентгенови снимки, чрез които експертите се опитват да разберат как се е появила деформацията, защото третото око на животното е функционирало нормално, по наблюдения на грижилите се за животното. Оказва се, че странната малформация не е причинена от сливането на главите на два зародиша; черепът е един и просто има допълнително място за третото око.



„Знае се, че очите се формират в много ранните етапи на развитие на ембрионите. Много малка е вероятността малформацията да се дължи на влияние на околната среда; почти сигурно е, че се касае за естествено явление, което, всъщност, не е чак толкова рядко срещано при влечугите“, пишат специалистите от парка „Северни територии“.

В интернет пространството има много публикации, в които се разказва за влечуги с малформации. Особено популярни са историите за двуглави змии. Но случаите на трето око при змия са относително рядко срещани.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...