30 април 2019 г.


Обявените за обект на Световното наследство каменни статуи моаи на остров Пасха се рушат. Причина за увреждането им е наплива от туристи и небрежното им отношение към паметниците.


През последните години броят на туристите, посещаващи Великденския остров, е нараснал няколко пъти. Най-голямата атракция за посетителите са каменните моаи, които понасят щети заради небрежността, с която хората се отнасят към паметниците на културното наследство. Местни жители споделят пред репортери на световни информационни агенции, че не веднъж са виждали туристи да се катерят по статуите, за да си правят ефектни снимки. Някои дори са драскали с предмети по моаите, а все по-често се срещат и такива, които имитират бъркане в ноздрите на каменните истукани.


Джо Ан ван Тилбърг, американски археолог от Калифорнийския университет в Лос Анджелис казва, че туристите често нарушават правилата за посещения на местата с културните забележителности. Тя също изразява възмущението си от катеренето на хора по статуите. „Провеждам изследвания на остров Пасха от почти 40 години, но доскоро не бях ставала свидетел на толкова небрежно отношение от страна туристите към историята на местната култура. Статуите са свещени. Чрез тях местните хора на практика са увековечили паметта на предците си и отношенията си с божествата, които са почитали. Оставам с впечатлението, че туристите не посещават историческите паметници с цел да разширят знанията си и да получат нови впечатления от досега с тази култура. Това не са истински туристи, тези хора са зациклили единствено в търсенето на ефектни селфи снимки“, цитира думите ѝ телевизия CBCC в предаването "60 минути".

Тя добавя, че когато за пръв път пристига на острова през 1981 година, посетителите годишно наброяват около 2500 души. Днес над 150 000 туристи всяка година посещават Великденския остров. Това пренаселване има пагубно въздействие върху екосистемите на острова, което неминуемо оказва влияние и на каменните статуи.



Каменните моаи са издялани от вулканични скали. До момента са известни между 1100 и 1400  подобни истукана. Смята се, че са изработени между 1250 и 1500 година от местните племена. Според преданията, в каменните изваяния е вградена силата на предците на първия крал на Рапануи (както аборигенното население нарича Великденския остров) – Хоту Матуа.



-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...