3 април 2019 г.


По време на разкопки в древен некропол недалеч от Кайро, археолози са попаднали на няколко неочаквани и интересни находки. Намерени са „антропоиден“ саркофаг, изработен от варовик, две мумии вътре в него, както и няколко статуи на божества и златни накити. Съобщение за откритията помества египетското Министерство по античността.

„Освен това, открихме и мумия, която се оказва завита в тънък златен лист. За съжаление, мумията е в много лошо състояние и сега саркофагът и телата на древните египтяни са предадени в хранилище, където ще бъдат консервирани, за да се предотврати допълнителното им разлагане“, обяснява Мостафа Вазири, ръководител на разкопките и директор на Висшия съвет по опазване на паметниците от античността.

Находките са направени в древен некропол, открит в околностите на антични каменоломни за добив на варовик. Днес мястото се намира близо до град Кесън, който е на около 100 километра северно от Кайро. Дълго време археолозите смятат, че този обект от древноегипетската история се отнася към относително по-ново време и в него се намират останки и материални ценности от Късния период и епохата, когато Египет е под владението на династията на Птолемеите.

Преди около десет години Египетската научна общност провежда сканиране на северната част на гробището, като използва съвременни георадарни технологии. Под дебелите слоеве пясък георадарите показват, че са заровени мастаби, както и други постройки и артефакти от времето на Древното царство. Последващите разкопки на терена разкриват, че находките се отнасят към петата фараонска династия и най-вероятно са свързани с град Атрибис – столица на един от номите в Долен Египет, както и с местния храм на бог Хор.



Тези открития възраждат интереса към Кесън и от този момент, вече десетина години, на място се провеждат мащабни планирани разкопки и проучвания. Наскоро експертите са започнали да изследват северозападната част на каменоломната, където по-рано не са работили професионални археолози.


Първите разкопки донасят цяла поредица от интересни находки; освен каменния саркофаг и мумиите, Вазири и колегите му откриват много керамични украшения, кани и посуда, както и златен скарабей и някои други златни накити, ритуални съдове-канопи, в които са съхранявани вътрешните органи на починалите, чиито тела са подложени на мумифакция, „магически“ амулети и други предмети със символичен характер.

Капаците на канопите, отбелязват учените, са изработени в класическия за Новото царство стил – по-късната епоха в историята на Древен Египет. Украсени са с изображения на главата на един от тримата „синове на Хор“ – чакалът Дуамутеф, бабуинът Хапи и сокола Кебехсенуф.



Всеки от тези съдове е служил за съхраняване на конкретен орган на фараона или другите знатни персони, способни да си позволят телата им да бъдат запазени за вечността, каквито са вярванията в Древен Египет, свързани с мумифицирането. Демоните от капаците на канопите освен това са отразявали някои аспекти от същността на починалия и според легендите, са помагали на притежателя им в пътуването из задгробното царство.

-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...