23 април 2019 г.


Създадените от природата рози цъфтят в най-различни цветове, с изключение на черен и син – просто им липсват гените, които да формират такива пигменти. Специалистите флористи могат да предлагат черни рози, но техният цвят е резултат от генни модификации или обикновено оцветяване.



Розите с най-тъмно червен цвят, който при определена осветеност изглежда почти черен, растат само в една област в Турция – в провинция Шанлъурфа. В района на град Халфети почвите са с уникално висока киселинност, заради подпочвените води, водещи началото си от река Ефрат.


През 1999 година обаче, е построена дига и Халфети, заедно с обкръжаващите го низинни области е потопен. И черните рози изчезват. Когато се преместват да живеят на нови места, жители от града опитват и там да развъждат черни рози, но обикновената почва води до съвсем обикновена окраска на цветовете. Сега специалисти се опитват да създадат подходящи почвени условия в парници, където отглеждат черни рози.

Донякъде това почти пълно изчезване на черната роза я превръща в митично цвете, но специалисти, обединени от международното сдружение Cittaslow, са избрали точно проектът за съхраняване на черната роза, като един от шестте най-значими проекта в световен мащаб. Cittaslow („Бавният град“) обединява стотици градове по цял свят. Участниците в сдружението търсят начини да се подобри качеството на живот в градска среда за сметка на забавяне на ритъма, както и като се противопоставят на еднотипното и унифицирано градоустройство.



Въпреки славата си, черните рози от Халфети не са постоянно черни: този цвят е присъщ за листчетата им през март-април, а после и през октомври-ноември.
И точно сега е сезонът, когато розите са с максимално тъмни оттенъци на цветовете.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...