21 април 2022 г.


Наричат го основател на схоластиката и е прочут с извеждането на онтологичното доказателство за съществуването на Бог.

Анселм от Кентърбъри се ражда около 1033 – 1034 година в Аоста, Ломбардия, близо до алпийския проход Сан Бернар. Появява се на бял свят в заможно семейство. Баща му Гъндълф е ломбардиец по рождение, а майка му Ерменберга е в родствена връзка с Ото I Савойски – най-малкият от синовете на основоположника на дом Савоя, Хумберт I. Анслем получава добро образование и баща му очаква сина му да пожъне успехи в политическото поприще. Вместо това, още 15-годишен синът изявява намерението си да се подстриже за монах. Бащата забранява, а след смъртта на майка си, Анселм напуска дома си и дълго време странства.

Прекарва няколко години в Бургундия, докато не се установява в бенедиктинския манастир Льо Бек в Нормандия. През 1063 година става приор (настоятел) на манастира. Пак там пише първите си философски трудове „Monologion“ и „Proslogion“, които го прославят в цяла Европа. Манастирът, благодарение на подкрепата на Ланфранк, който става архиепископ в Кентърбъри, се превръща в една от най-влиятелните църковни организации в англо-нормандската монархия и притежава сериозни владения в Англия.

Като абат на Льо Бек Анселм на няколко пъти посещава Англия и всички очакват, че той ще наследи Ланфранк на поста архиепископ на Кентърбъри. Но когато през 1089 година почива Ланфранк, кралят на Англия Уилям II не бърза с избора на нов примас на Англия, възползвайки се от доходите, които му носят владенията на Кентърбърийското абатство. Едва четири години по-късно, когато Уилям II заболява тежко и е на смъртния си одър, дава съгласието си Анселм да бъде избран за архиепископ.




От 1093 година Анселм е Кентърбърийски архиепископ. Докато е на този пост води борба за по-голяма независимост на местната църковна общност от влиянието на папата и краля. Заради твърдата позиция, която заема по този въпрос, голяма част от времето на архиепископията си прекарва в изгнание в континенталните владения на Англия.

Анселм Кентърбърийски е един от първите големи философи на Средновековието в Западната култура. Всепризнат е като „баща на схоластиката“. Той е един от първите, които признават приложимостта на философията в богословието, макар и с някои условия. Като разсъждава по разрешаването на един от популярните за средните векове проблеми – съотнасянето между вяра и разум, той достига до извода, че познанието за християнина трябва да започва с акта на вярата: фактите, които иска да научи, са дадени в Светите писания. Казано по друг начин, за християнина е важно не да разбира, за да вярва, а да вярва, за да разбере. Богословието, обаче, може да се възползва от възможностите на разума, за да разбере по-добре онова, в което човек вярва.

Огромно влияние върху философските възгледи на Анселм изиграват работите на св. Августин. За разлика от него, обаче, Анселм отделя голямо внимание на формата, в която се облича мисълта, тоест в логико-граматичната структура на изказването. Във всичко следва правилата на логиката и така формулира своето доказателство за съществуването на Бог, което излага в работите си.

По-късно тези доказателства са опровергани от Имануел Кант, но ролята и мястото на Анселм Кентърбърийски в историята на Средновековната философия е невъзможно да бъдат недооценени. Благодарение на неговите усилия в богословието започва да се използва логичната обосновка и да се отделя внимание върху логичната коректност на изказваните тези.
Произведенията на Анселм дълго време са образец, от който се ръководят философите и теолозите през средните векове.



След като прекарва дълги години в изгнание, след постигане на компромис с папския престол и английската корона, през 1107 година Анселм се завръща в Англия. Утвърждава епископите, избрани от краля и последните две години от живота си прекарва в Кентърбъри, където основна част от времето му отнемат занимания с текущите дела на английската църква.


Анселм Кентърбърийски почива на 21 април 1109 година.
През 1494 година папа Александър VI го канонизира за светец на Католическата църква, а през 1720 година папа Климент XI провъзгласява Анселм за Учител на църквата.
21 април се отбелязва като ден на св. Анселм в католическата, англиканската и лютеранската църкви.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...