21 март 2019 г.


В надпис, гравиран върху 2000-годишна бронзова таблица, се споменава за някакъв изгубен храм, който е посветен на бог, наречен „Аттар Харман“ – божество, за което учените никога не са чували. Надписът е на сабеиски, а текстът гласи:
„Илимата‘ и Хаби‘ат, двамата слуги на Кхавлиан поднасят на Аттар Харман, владетелят на бана, бронзова плоча, техните синове и други дарове, които ще допринесат за тяхното избавление“ (преводът е на Кристиан Робин).

„Бронзовата плочка е от храм, посветен на божеството Аттар Харман“, обяснява Кристиан Робин, който е почетен изследовател във френския Национален център за научни изследвания. Експертът обяснява, че думата „бана“ е термин, означаващ храм. „Този бог и неговият храм са неизвестни досега. Някои детайли предполагат, че храмът се е намирал в околностите на Сана (понякога изписвана и като Сана‘а – столицата на Йемен)“, добавя Робин, който смята, че бронзовата плоча датират от I век пр.н.е.


В историческите хроники са запазени свидетелства за съществуването на множество малки царства на територията на съвременен Йемен, които преди две хилядолетия са в разцвета си. Повечето от тези държавици дължат възхода си на търговските пътища за тамян и подправки.

Бронзовата таблица, която наскоро беше пусната на търг от намиращата се в Колорадо Artemis Gallery, е източник на много въпроси. Най-напред, кой е споменатият в надписа бог и къде е изгубеният му храм? Кои са били хората, упоменати в текста? И не на последно място, как артефактът се е оказал в САЩ?



Текстът дава някои улики, по които може да се съди, че храмът се е намирал в околностите на Сана. Робин добавя, че от друг надпис на сабеиски, открит през 1909 година в Шибам ал-Джирас, който се намира североизточно от Сана, се споменава за „бана“ в това селище. На сабеиски език са говорили общности, населявали територията на съвременен Йемен в периода от I хилядолетие пр.н.е. до първата половина на VI век от новата ера.


Освен това, името „Кхвалиан“ се среща и в друг текст, открит на място, наречено Махрам Билкис; в него са изброени „имената на принцовете на община Айфа“, обяснява Кристиан Робин. „От всичко това имаме няколко улики, които подсказват, че изгубеният храм се е намирал в околностите на Сана. Учените не са съвсем наясно, къде се е намирала „община Айфа“, но хората, които са живели там, са „файшанити“ – етническата група, която населява района около Сана“, заключава Робин. Според неговите предположения, храмът е съществувал около времето на създаването на Сана, т.е. I век пр.н.е., а неизвестното божество, споменато в надписа от бронзовата таблица, е почитано от членовете на някоя от многобройните общности, населявали този район.

От 2011 година насам Йемен е в състояние на гражданска война. От Международния съвет на музеите изразяват опасенията си, че много артефакти от Йемен са разграбени и се продават на черния пазар. През януари 2018 година съветът публикува „червен списък“ на видовете културни артефакти и паметници от Йемен, които биха могли да се окажат ограбени и изнесени незаконно от страната. В този списък, като артефакти, към които следва да се обърне особено внимание, фигурират и такива от вида на древни надписи върху камък или метални плочи. Няколко учени вече изразиха опасенията си, че предлаганата на търг бронзова таблица може би е незаконно изнесена от Йемен.



Боб Додж, основател и изпълнителен директор на галерия Artemis Gallery, заявява, че проучванията на галерията показват, че артефактът не е „похитен наскоро“. „Той е придобит на търг, проведен от калифорнийска аукционна къща през 2015 година, а при тях е постъпил от стара колекция от Ню Орлиънс. Опитваме се да проследим историята му и по-назад във времето, но се оказва, че предишният собственик на колекцията, който е починал, е бил колекционер и е събирал такива [вещи] в периода между 1970 и 1990 година. Ако открием някакви доказателства, че артефактът е наскоро внесен в САЩ, незабавно ще го изтеглим от търга или ако такива [доказателства бъдат открити] се установят след продажбата му, ще информираме новия собственик и ще изискаме обратното му откупуване, за да бъде върнат на предишните собственици“, цитира думите на Додж изданието Livescience.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...