16 март 2019 г.


През август месец миналата година, 90-годишният Мирослав Юрничек докато прибира лука от градината си, попада на малка златна монета. Започва да разкопава около мястото и попада на истинско съкровище.

Пред чешкото национално радио пенсионерът описва случката така:
„На следващия ден взех метален детектор и започнах да търся наоколо, но уредът не откриваше нищо. Затова просто разкопах малко по-дълбоко и видях още няколко монети. Помислих си, че това е началото на находка и продължих да копая. Така открих [гърнето със] съкровището. Трябва да си призная, че въпреки многото години, които съм изживял, бях много изненадан. Всъщност, направо бях извън себе си от радост. Помислих си, че находката е някаква форма на компенсация за слабата реколта през миналата година, заради продължителната суша. Монетите наистина компенсираха разочарованието от реколтата“.


Синът на г-н Юрничек, Зденек, обяснява, че при разкопаването на почвата в непосредствена близост до съда, в който са били монетите, неволно са отчупили горната му част. Когато осъзнават размера на находката си, спират с копаенето и съобщават на властите за откритието си. „Археолозите извадиха гърнето. Бяха наистина щастливи, че могат да документират откриването на съкровището“.



Общо в гърнето откриват 583 монети, сечени в периода между 1350 и 1455 година. Повечето са дребни, масово използвани по това време монети, емитирани в Германия и Австрия. Но има и два сребърни гроша, сечени по времето на Ян Люксембургски, Карл IV и Вацлав IV.


Най-ценни са два унгарски дуката, сечени от Сигизмунд Люксембургски и Албрехт II Великодушни. След като са почистени и каталогизирани от експерти, монетите са предадени в колекцията на Музея на Подбланичко в град Влашим, централната част на Бохемия в Чехия.
Директорът на музея, Радован Кадер, добавя още интересни детайли за съкровището: „Находката датира от средата на XV век. Това е време на размирици и финансова криза, което се вижда отразено и в съдържанието на монетите в съкровището. В него има пражки грошове, но голямата част от него са монети с ниска стойност, най-вече пфениги“.

„Все пак, за региона на Подбланичко това е най-голямото по обем съкровище, откривано досега. За парите, заровени в гърнето, по онова време е можело да се купят два коня, два меча, шест крави, единадесет прасета и 17 чифта обувки“.



Тази седмица Мирослав Юрничек е получил от властите в район Бохемия полагащата се по закон награда за откритието си. Монетите от съкровището се подготвят и през есента на тази година ще бъдат изложени като част от музейната експозиция, посветена на последните археологически открития в региона.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...