13 февруари 2019 г.


Глациолози от NASA са открили кратер с диаметър 36,5 километра под двукилометровата ледена покривка в Гренландия. Според експертите, това може да е следа от стълкновение с метеорит.

Откритият кратер може да се окаже втората следа от метеоритен катаклизъм в този регион. През ноември миналата година само на 183 километра от новооткрития кратер, под ледника Хайавата, е установена друга структура с диаметър около 30 километра, която след последващи детайлни анализи се оказва ударен кратер от метеорит.

Учените пишат, че кратерът се намира под двукилометров слой лед, но в този район се наблюдава гравитационна аномалия. Находката е определена като изключително рядка. Смята се, че следи от метеорити в Гренландия и други северни райони, постепенно би следвало да изчезнат под натиска на покриващия ги лед. Откритият кратер първоначално е бил много по-дълбок, но вследствие на ерозията почти е изчезнал. Процесът е протичал изключително бавно; по оценка на учените той може да е продължил между сто хиляди и сто милиона години.

„Изследваме Земята с множество различни методи – от орбита, от въздуха и от повърхността ѝ. Много сме доволни, че такива открития са все още възможни“, казва глациологът от NASA Джо Макгрегър, който е откривател на кратера.



Учените са установили, че възрастта на леда в района на кратера е 79 000 години. Това може да означава, че кратерът е значително по-стар от съседния – възрастта на кратера в Хайавата се определя на около 12 000 години. От това следва логичното заключение, че кратерите най-вероятно са се образували в резултат на сблъсъци с различни метеорити, случили се през различни епохи.


Важно е да се отбележи, че засега учените не могат с пълна увереност да твърдят, че новооткритият кратер има ударен произход. Косвено за метеоритния му произход свидетелства формата му; Макгрегър смята, че формацията, ако тя не е възникнала след сблъсък с метеорит, може да се е появила само от срутване на калдерата на вулкан.
„Обаче, най-близко разположените региони с активна вулканична дейност, се намират на стотици мили. Освен това, вулканът би трябвало да поражда и магнитна аномалия, а такава не се наблюдава“, цитира думите му ВВС.



Ако все пак кратерът се окаже следа от удар с метеорит, то той ще заеме 22-та позиция в класацията с такива кратери на планетата. Най-големият в света ударен кратер Вредефорт се намира на 120 километра от столицата на ЮАР. Диаметърът му е около 300 километра. Смята се, че астероидът, сблъскал се със Земята и формирал кратера Вредефорт, е бил един от най-големите, които някога са „атакували“ планетата ни.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...