22 януари 2019 г.


Китайски археолози са открили руините на 2000-годишна работилница за сечене на монети. Находката е направена случайно, след като проливни дъждове предизвикват свличане на земни маси.

По думите на експертите, в работилницата са сечени два вида монети и са изработвани щампи за тях, съобщава агенция Синхуа. Археолозите са открили медни монети, шлаки от топене на медта, керамични фрагменти. Находката може да се окаже много важна с информацията, която може да даде за икономическата система на Древен Китай и за ролята, която монетното дело е имало в нейното развитие.


Големият монетен двор е открит още през 2017 година в град Нанян в централната част на Китай. Тогава са разкрити около 75 квадратни метра от останките му. След новото свличане, обаче, става ясно, че той е заемал значително по-голяма територия и археолозите смятат, че е необходимо да се извършат допълнителни разходки на по-голяма площ.


Новооткритите монети и матрици за сеченето им са с надписи, от които става ясно, че са използвани по време на управлението на Уан Ман (45 г. пр.н.е. – 23 г.; на власт е от 9 до 23 година от новата ера), който е основател, но и единствен император от династията Син. Краткото му управление разделя периодите на управление на династията Хан на Западна Хан (преди него) и Източна Хан, върнала си контрола над Китай след смъртта на Уан Ман.



Преди да узурпира трона Уан Ман е сред висшите чиновници в администрацията на династията Хан. Когато взема властта, предприема реформа в монетното дело. Откриването на руините на древния монетен двор говори за мащабите на промените в сеченето на нови монети.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...