26 октомври 2018 г.


Мощните изригвания от енергии от заслепяващите със светлината си звезди могат да извайват зловещо изглеждащи структури от разстилащи се като воали междузвезден прах и газ. Един от впечатляващите примери за това е „Призракът на Касиопея“, официално обозначавана в каталозите като IC 63. Мъглявината се намира на 550 светлинни години от нас, в съзвездието Касиопея.

Ефирната светлина, с която сияе мъглявината, доста напомня за странните призрачни явления, които от векове смята за проява на паранормалното. В реалността с Вселенски мащаби това е просто водород, който яростно е заливан от ултравиолетовото лъчене на намиращият се наблизо син гигант – гама от Касиопея (не се вижда на изображението). Бомбардировката с ултравиолетови лъчи кара водорода да засияе в червени цветове. Сините отсенки са от светлината, която звездния прах в мъглявината отразява.

Мъглявината IC 63 не е единственият обект, попаднал под влиянието на заслепяващо ярката звезда, която излъчва енергия, колкото 34 000 слънца. „Призракът“ в Касиопея е част от много по-голям облак около гама от Касиопея; в нощното небе той е с размер около два градуса, което е приблизително четири пъти повече от диска на пълната Луна.

В ясните нощи съзвездието Касиопея е видимо от северното полукълбо. Характерният му W-образен рисунък, който формира трона на царицата от древногръцката митология, най-добре се вижда високо в небето през есенните и зимни нощи. Гама от Касиопея - средната звезда в W-то – е видима с невъоръжено око, но за да се види мъглявината IC 63 е необходимо да разполагате с телескоп.



Изображението е заснето от космическия телескоп „Хъбъл“ през август 2016 година.

-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...