16 октомври 2018 г.


По време на разкопки на древен резервоар за вода, намиращ се близо до днешната градска управа на Йерусалим, наскоро са открити свидетелства за масови убийства, в това число и обезглавявания, извършени през периода на кървавото управление на хасмонейския цар Александър Янай (103 – 76 г. пр.н.е.).

„От изкопа извадихме над 20 шийни прешлена, които са били отсечени с меч“, обяснява д-р Йоси Нагар, антрополог от Израелското министерство по античността (IAA). „В ямата открихме тела и части от телата на деца и възрастни, мъже и жени, които вероятно са станали жертва на жестоко клане“. Сред находките са и кости на ембриони, което показва, че сред жертвите е имало дори и бременни жени.


Археолозите от IAA Кафир Арбив, Нагар и Техила Либерман представят резултатите от разкопките и изводите за ужасяващото си откритие в доклад, озаглавен „Загадките на масово погребение в района на руския квартал“.

Синът на Йоан Гиркан, Александър Янеус, известен и като Александър Янай, заема и поста на първосвещеник на Втория храм по време на царуването си, продължило 27 години. Властването на този „божи човек“ е белязано от много дворцови интриги и нескончаеми военни кампании, в които той придобива, но и губи, редица територии. Това е време на жестока борба за властта между евреите садукеи и фарисеи, което довежда до избухването на шестгодишна гражданска война в Юдея. В кръвопролитния конфликт, според свидетелствата на историка Йосиф Флавий, загиват около 50 000 евреи. По време на войната юдеи инициират намесата на селевкидския цар, която от своя страна обединява еврейския народ против общия враг и в крайна сметка довежда до съпротива срещу онези, които са повикали помощта отвън.



Според коментарите към книгата на Нахум, открити в Кумран, като част от свитъците от Мъртво море,  след края на войната Александър Янай наказва около 800 от политическите врагове, като ги осъжда на смърт чрез разпъване на кръст. Други, като например откритите в двора в близост до градската управа на Йерусалим, са били обезглавени и разчленени. По време на разкопките археолозите откриват строшени човешки кости, които са били изхвърлени в резервоар, в който се е съхранявала вода.


По думите на археолозите Арбив и Либерман, те са открили, че броят на жертвите съответства на посочените в историческите източници. „В историческите документи е записано, че царят пленява и убива много от противниците си – евреи, както и техните деца и жени. И наистина, по небрежно разхвърляните в цистерната за вода кости открихме следи от ударите на мечове, което без съмнение сочи извършването на обезглавяване“, цитира думите на археолозите Times of Israel.


Откритието на чудовищното масово клане от епохата на хасмонейската династия е представено на сесия под наслов „Интерниране и погребение“, която се провежда в рамките на 12-тата годишна конференция за нови археологически изследвания в Йерусалим и региона. Конференцията се провежда в Еврейски университет в Йерусалим. Археолози от IAA и представителите на водещи академични учреждения в Израел представят обновена информация за съществуващи разкопки или нови открития.



Сред другите интересни доклади по време на конференцията, особено място имаше този на историка от университета в Кеймбридж Ренан Бейкър, който разказва за различните проблеми, с които се сблъскват учените при датировката на събитията от древния свят. Той акцентира върху малко известни източници на латински и гръцки език, които биха помогнали в съставянето на картината за живота на евреите в Йерусалим непосредствено преди и след разрушаването на Втория храм.


Археологът Джо Узиел пък изложи накратко незавършеното си все още изследване по театрална постройка, открита в тунелите на храм, отнасящ се към периода на римската колонизация след 70 година, когато градът е преименуван на Елия Капитолина. Узиел казва, че новият участък от Западната стена, както и консервираният театър вече частично са достъпни за посещения и в близко бъдеще ще могат да се разглеждат от всички желаещи.

-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...