2 септември 2018 г.


Съвместна Египетско-френска археологическа експедиция, водена от Фредерик Гио, е открила едно от най-старите известни до момента поселения в района на делтата на Нил. Селището датира от неолита.

Находката е направена по време на разкопки в Тел ал-Самара, област Дакахлия. Директорът на египетското министерство за опазване на античното наследство, Айман Ашмауи заявява, че значимостта на откритието се дължи на факта, че до този момент за района на делтата на река Нил няма сведения за поселения от толкова далечното минало.
Ашмпауи допълва още, че експедицията е извършила разкопки и на останките от сгради в долните слоеве на хълма.

Ръководителят на екипа, Фредерик Гио обяснява, че са открили множество силозни ями, в които са намерени големи количества животински кости и растителни останки. Експертите са намерили керамични фрагменти и каменни сечива, които потвърждават, че влажните зони в делтата на Нил са трайно населявани от около 5000 г. пр.н.е., т.е. още отпреди времето на фараоните.
Гио допълва, че находките, направени в Тел ал-Самара от 2015 година насам, предоставят уникална възможност за археолозите да установят общностите, населявали делтата на Нил хиляди години преди основаването на Първата фараонска династия в Египет.



В съобщението на Министерството за опазване на античността на Египет се казва още, че археологическите разкопки в региона и анализите на откритите органични материали биха могли да дадат по-ясен поглед върху първите общности, заселили се в делтата на Нил, както и за произхода на земеделието в Египет.

-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...