28 юли 2018 г.


Френски и испански археолози-доброволци са открили детски млечен зъб, датиращ отпреди около 560 000 години. Експертите определят находката като „изключителна“.

Вкаменелостта е открита в пещерата Араго – огромна пещера, обитавана в праисторически времена, която днес се намира в Таутавел от френската страна на Пиринеите, близо до границата с Испания. Лабораторни анализи, извършени с мобилната лаборатория, разположена на археологическия обект, е потвърдила, че зъбът принадлежи на индивид от под-вид на човешкия, вероятно хайделбергски човек (homo heidelbergensis), при когото се срещат характеристики както на съвременния човек, така и на предците ни от вида homo erectus.


Паелоантропологът Тони Шевалие от университета в Перпинян и изследователския център Таутавел обяснява: „Зъбът вероятно принадлежи на дете на възраст пет или шест години, което все още е разполагало с млечните си зъби, но в периода, когато вече са били значително износени“.

Зъбът по предварителни оценки е на 560 000 плюс/минус 5000 години. Това го прави с поне 100 000 години по-стар от известния Таутавелски човек, чийто череп е открит на същото място през 1971 година.


Изследователите твърдят, че находката е „изключителна“, тъй като човешки останки от този период са наистина изключителна рядкост, независимо, че в пещерата Араго и по-рано са открити няколко зъба от тази далечна епоха.



Шевалие добавя, че млечният зъб – първата такава находка на този археологически обект – ще „ни даде много информация за поведението на човешките предци от онова далечно време“.


В пещерата в Таутавел са открити около 150 древни фосилизирани човешки останки. Чрез останките учените се опитват да намерят отговор на въпроса, какъв живот са водели хората преди толкова много години. Все още не е ясно, дали пещерата е ползвана като временен подслон, където праисторическите ни предци са оставали за кратко по време на лов или са използвали естествения заслон като място, което да наричат свой „дом“ – загадка, за чието разрешаване може да помогне новата находка на млечния детски зъб, пише AFP.

-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...