23 май 2018 г.


Хиляди кости – останките от момчета и мъже, вероятно убити в яростна битка, състояла се преди 2000 години, са открити в блатиста местно в Дания, съобщават археолози.

Липсват каквито и да е писмени документи, които да обяснят случилото се или да идентифицират бойното поле. Но дори и без налични доказателства, археолозите все пак свързват находката с германите, които римляните често описват като „варвари“, заради агресивния им нрав.

Сред находките са четири тазови кости, нанизани на прът. Те са част от останките на най-малко 82 души, на които се натъкват експертите по време на разкопки в Алкен Енге на датския полуостров Ютланд. Според учените, нанизаните на прът кости са свидетелство за целенасочено, организирано и ритуално прочистване на бойното поле, случило се дълго след сражението. Съобщение за находките е публикувано в Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).



Проучвания на археологическия обект се извършват от 2009 година. Откритието е най-ранното на „голям контингент от воини от победена в битка армия и датира от I век“, се казва в статията в PNAS. „Костите са изключително добре запазени“, подчертава съавторът в изследването Мете Льовшал от Университета в Орхус. Тя допълва, че „по тях може да се видят неща, които обикновено не бива да са там – като следи от глозгане от животни или наранявания от остриета на оръжия“.


До момента са открити повече от 2300 човешки кости, заровени в торфени и езерни утайки, простиращи се на площ от над 75 хектара заблатени ливади. Радиовъглеродното датиране определя диапазон между 2 г. пр.н.е. и 54 г. н.е. По това време римските легиони настъпват на север, като около 7 г. н.е. търпят огромни загуби в жива сила – десетки хиляди воини са избити от германите.



„Онова, което римляните правят през следващите няколко десетилетия, е военни експедиции в Германия. Предприемат ги основно с една цел – наказателни акции срещу варварите, нанесли им по-рано огромното поражение. Затова смятаме, че това, което виждаме на този археологически обект може да са останките на воините, загинали при една от тези наказателни кампании“, обяснява Льовшал. Тя допълва, че костите изглежда са от „доста разнородно по възраст население“, като някои от тях са на младежи на 13-14 години, а други на мъже на възраст между 40-60 години.

Според експертите в блатистата местност лежат останките на около 380 мъже, всички загинали в битка.  "Не откриваме много следи от предишни, излекувани травми по останките. Това ни кара да предполагаме, че загиналите са имали съвсем малък опит във воденето на сражения“, обяснява Льовшал.



Костите са със следи от удари с оръжие, нанесени предимно от дясната страна, с малко наранявания в средната част на тялото, което може би се дължи на това, че бойците са се защитавали с щитове, държани в лявата ръка. Експертите предполагат, че телата на загиналите са оставени непогребани на бойното поле за дълго време – от шест месеца до една година, защото по много от костите са налице следи от глозгане от кучета или вълци. Личните вещи на загиналите са били иззети, преди останките да бъдат заровени в блатото.


Експертите все още нямат отговор на много въпроси. Кои са участниците в битката? Дали това е било сражение племе срещу племе? Или герамни срещу римски легиони? И какъв е смисълът на набучените тазови кости на прът?

„В четирите тазови кости, нанизани на прът, очевидно може да се търси конотация за сексуално унижение. В него също така личи и агресивен нюанс. Но е много трудно да се каже, кой и защо точно го е направил“.



Археолозите освен това виждат и друга показателна промяна в пейзажа, случила се като резултат от битката. Някогашната територия с пасища, обработваема земя, гора и ливади, през следващите 800 години драстично се е променила, превръщайки се в гъсто залесен ландшафт, обяснява Льовшал. „Това предполага, че събитието е оказало огромно  влияние на хората, които са живеели в региона. Нанесло е изключително тежка травма на общността“, каза експертът в заключение.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...