18 май 2018 г.


Известно е, че динозаврите, подобно на съвременните земноводни и птици, са снасяли яйца. Но за да се развиват зародишите в тях нормално, е било необходимо да се затоплят яйцата, а и влажността не следва да е нито прекалено голяма, нито недостатъчна, а точно каквато е необходима. И не на последно място, яйцата трябва да се пазят от посегателства от други хищници.

Земноводните решават този проблем, като снасят яйцата си на определени места, където условията са подходящи и инкубатор за техните яйца става, например, крайбрежните територии с гниещи листа, както е при крокодилите. А може и като при птиците (и някои видове змии), яйцата да се топлят и наглеждат от възрастните (т.е. да ги мътят).

Някои динозаври са използвали, така да се каже, независими инкубатори, като са снасяли яйцата си близо до геотермални извори. Но други, особено онези, които са приличали повече на днешните птици, явно сами са мътили, създавайки за яйцата специални гнезда. И тук възниква въпросът – как древните гиганти са успявали така да седнат върху яйцата, за да не ги натиснат и счупят?



Ако се вземат, например, птицеподобните овираптозаври, то сред тях е имало както сравнително малки видове, тежащи около 40 кг, така и достатъчно големи, чиято маса е достигала до 2 тона. И въпреки това, и малките, и големите по някакъв начин са успявали да мътят, без да повреждат яйцата.


В статия, публикувана в Biology Letters, се описва, че всъщност начинът е много прост – големите динозаври така са снасяли и полагали яйцата в гнездата си, че да не могат да ги смачкат. Палеонтолозите са събрали вече множество находки от яйца на овираптозаври, запазили се направо в гнездата, а понякога – и с останки от техните родители.

Изследователи от Университета в Калгари, Университета в Нагоя, Геоложкия музей в Хънан и други научни центрове са анализирали структурата на около 40 такива палеонтоложки находки отпреди между 100 – 70 милиона години. В гнездата, яйцата обикновено са разположени в кръг, подобно на голям „геврек“. Но тайната е не във формата на самия „яйчен геврек“, а в диаметъра му.



При малките овираптозаври диаметърът е около 40 см, а при големите, които са тежали тон-два, диаметърът на „геврека“ достига до 3,3 метра. Като сравняват различните гнезда и разположението на яйцата в тях, авторите на разработката са достигнали до извода, че подобно на птиците, по-малките динозаври от вида съвсем спокойно са можели да се настанят върху яйцата, за да ги мътят. Но големите, напротив, са разполагали яйцата на такова разстояние, че когато седнат в центъра на кръга, по възможност да не се докосват до тях; колкото по-голям е динозавърът, толкова по-далеч от себе си е разполагал яйцата.


Седейки в гнездото, древните гиганти са можели да го защитават от хищници и да следят яйцата равномерно да се затоплят от слънчевото греене – те едва ли са ги стопляли със собствените си тела. Така че, за големите овираптозаври, въпреки че е налице подобие с птиците, изразът „мътят яйцата си“ би бил неуместен за употреба.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...