19 април 2022 г.

Наричат го „бич за господарите“, заради сатиричните му произведения и памфлети. А той е Пиетро Аретини – италиански писател от късния Ренесанс, сатирик, публицист и драматург. Някои изследователи го смятат за „предтеча на журналистиката“.

Пиетро Аретино се ражда на 19 април 1492 година в град Арецо (Тоскана), в семейството на обущар. На практика не получава никакво образование. На 14-годишна възраст бяга от дома си и известно време живее като бродяга. Изкарва прехраната си като уличен певец, мулетар, помощник на палач, а според някои данни му се налага да прекара доста дни като роб на галера. После започва да учи изкуство в Перуджа, но и от там е прогонен, след като рисува Дева Мария с лютня в ръка.

Първият му сборник излиза във Венеция през 1512 година. Четири години по-късно, през 1516 година, Аретино се мести в Рим. Там е публикувана остроумната му сатирична творба „Завещанието на слона“. Тази сатира привлича вниманието на папа Лъв X, срещу когото са насочени словесните стрели на Аретино. Папа Лъв X обаче, преценява, че толкова остроумни врагове не са му необходими и вместо това намира на Пиетро Аретино място сред своите служители.

След смъртта на папата, през 1521 година Аретино насочва саркастичното си перо срещу кардинал Джулио Медичи, който по-късно също заема престола на св. Петър под името Климент VII. Няколко от язвителните си поеми Аретино пише точно по негов адрес. Текстовете им били излагани на статуята на Пасквино в Рим, близо до площад Навона. Тази игра с Медичите обаче не му носи успех, както в случая с папа Лъв Х. Много скоро му се налага да бяга от Вечния град, защото няколкото от крайно неприличните му сонети препълват чашата на търпението на недоброжелателите му.


Установява се във Венеция. Там Аретино пише и публикува част от произведенията си. Считаното за най-добро сред тях – „Комедия за придворните нрави“ – е публикувано през 1526 година.

Пиетро Аретино е изключително плодотворен като писател, а и работи в различни жанрове на писаното слово. Почива на 21 октомври 1556 година във Венеция. Две години след смъртта му, през 1558 година, всички съчинения на Аретино са вписани в Кодекс прохибита – списъкът със забранени от Инквизицията книги. Формалната причина за това става донос от враговете му, които го обвиняват в еретични изказвания и мнения.

-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>



0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...