16 април 2018 г.


13-годишно момче и археолог аматьор откриха "важна" находка в Германия, която може да принадлежи на датския крал Харалд I Синезъби, който разпространява християнството в Дания, пише "Гардиън". Рене Шьон и ученикът му Лука Малашниченко търсили съкровище с металотърсачи на северния остров Рюген през януари, когато се натъкнали на находката. Първоначално смятали, че са открили парче алуминий. Но впоследствие разбрали, че са се натъкнали на сребро.

През уикенда регионалната археологическа служба започнала разкопки върху площ от 400 квадратни метра. Открито е съкровище, което се свързва с Харалд I Синезъби, който е управлявал от 958 г. до 986 година.


Открити са украшения, чук на Тор и до 600 монети, включително повече от 100 от времето на  управлението на Синезъби, който е контролирал днешна Дания, Северна Германия, Южна Швеция и части от Норвегия.

"Това съкровище е най-голямото откритие на монети на Синезъби в южната част на Балтийско море и следователно е от голяма важност", каза водещият археолог Михаел Ширен пред ДПА.

Най-старата монета е дирхам от Дамаск, който датира от 714 година, а най-новата е от 983 година, пише news.bg. Предполага се, че находката е заровена в края на 80-те години на X век, малко преди времето, когато кралят отпътувал за Померания, където умира през 987 година.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...