7 март 2018 г.


Американският астроном Константин Батигин, на когото принадлежи хипотезата за съществуването на девета планета в Слънчевата система, е установил, че акреционните дискове, въртящи се около масивни космически обекти, се деформират, заради микроскопични квантови ефекти. Статия по темата публикува Science Alert.

Движението на частиците в дисковете зависи както от гравитацията на централното тяло, така и от взаимодействията между самите частици. Макар траекторията на веществото да е подобна на кръговите орбити на планетите, обикалящи около звездите, с течение на времето възникват мащабни изкривявания, а астрофизиците не бяха наясно поради какви причини се случва това.

Батигини обяснява явлението с помощта на Метода на пертурбациите, чрез който се опростяват сложни явления. Вместо да се разглежда всяка от частиците от веществото, акреционният диск може да бъде моделиран като поредица от безкрайно малки, концентрични „проводници“, които се въртят и предават помежду си орбитален момент.

Поради фактът, че с отдалечаване от масивно тяло плътността на веществото намалява, „проводниците“ по външния край на модела са в по-голяма степен разделени един от друг, отколкото тези във вътрешността. В резултат на това възниква континуум на плътността, който се описва с уравненията на Шрьодингер.
По този начин, пертурбациите в акреционния диск се проявяват подобно на частииците, чието разпространение в континуума може да бъде предсказано с помощта на квантовата теория за разсейването.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...