22 февруари 2018 г.


С усилени темпове текат подготвителните работи по отварянето за посетители на великолепния дворец на Филип II Македонски във Вергина, в района на Пела, северната част на Гърция. Стените на древния комплекс са възстановени до височина от 1,6 метра, а посетителите ще могат да видят и разкритите части от подовете на залите в двореца.

Дворецът, построен по време на царуването на Филип II (359-336 г. пр.н.е.), бащата на Александър Велики, е три пъти по-голям от Партенона и е част от комплекс, в който са включени и царски гробници и укрепена градска част. Комплексът е изграден на стратегическо място, ограничено между две реки и склоновете на планинския масив Шапка.


Каменоделци работят по реконструкцията на двореца, като постепенно възстановяват почти 30 от колоните от перистила (колонадата около главния двор), както и по фасадата и други части от зданието. Шестнадесет от колоните от южната част на перистила ще бъдат възстановени до височина от осем метра. „Така ще е възможно да се придобие пълна представа за изгледа на сградата“, обяснява пред Athens-Macedonia News Agency (ANA) Ангелики Котариди, археолог и ръководител на ефората по античността в областта Иматия.

Други 7000 каменни блока – с дължина 1 метър, ширина максимум от 70 см и височина до половин метър – се подготвят за укрепване на оригиналните и за надграждане върху масивните основи, върху които е издигнат двореца. Каменните блокове се изсичат ръчно, като каменоделците ползват инструменти, сходни с тези на древните майстори по обработка на камък.


През месец май, когато комплексът трябва да отвори врати за посетители, те ще имат възможност да видят подовите мозайки, сред които е пресъздадена и митологичната сцена с отвличането на Европа, наред с природни мотиви.

„Дворецът на Филип II Македонски е разрушен в средата на II век пр.н.е., когато Македония е завладяна от римляните. Много от каменните блокове от него са използвани в градежите на други здания“, обяснява Котариди. „Характерното е, че много от оригиналните блокове от зидовете на сградата, по време на френски археологически разкопки още през XIX век, е установено, че са използвани за изграждането на домовете на [гръцки] бежанци в близкото село Вергина“, добавя археоложката.


В същото време, част от горната част на пропилея (парадния вход на двореца) и 30-метрова част от колонадата са пресъздадени в новия музей във Вергина, тъй като е невъзможно да се възстановят на място. Котариди пояснява, че музеят ще бъде напълно готов и ще отвори врати до пролетта на 2020 година.


Финансирането на проекта идва от фондове на програмата на Евросъюза „Конкурентоспособност, предприемачество и иновации“. От там са осигурени общо 10 милиона евро за реконструкцията, която се очаква да бъде напълно завършена до края на 2022 година. Финансирането от европейски средства и с помощта на пари от гръцкия бюджет ще се използва за укрепване на стените, които древните македонци са започнали да строят, както и за стабилизиране на подложеният на ерозия хълмист терен.

„Реконструкцията на двореца край Вергина е от особена важност, защото така ще възродим за Македония най-значимият пример за архитектурата от класическата епоха в цяла Северна Гърция“, казва в заключение Ангелики Котариди.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...