18 декември 2017 г.


Японските макаци демонстрират необичайни сексуални предпочитания: за удовлетворяване на потребностите си те търсят общуване с петнисти елени. Учените все още не са намерили обяснение на странното им поведение.

Междувидовият секс понякога се среща в дивата природа. Около 10% от животните могат да влизат в полови контакти с представители на други видове. Доскоро в тази група попадаха представители на животинския свят със сходни анатомични характеристики, но сега нещата се променят. Жители на остров Хоншу все по-често съобщават за странното поведение на макаци, които се качват на елени.


Първите съобщения за това поведение се появиха през 2014 година, но учените не ги приемат особено сериозно. Тогава е изказано предположението, че това е „форма на сътрудничество“ между макаците и елените – докато е на гърба на животното, макакът по-лесно може да стигне до плодове от дърветата, докато чифтокопитните пък обират опадалите по земята плодове, съборени от „макаците-берачи“. Броят на съобщенията за междувидовите контакти обаче се увеличава, затова в началото на 2017 година биолози заминават за горите на префектура Осака. Резултатите от изследователската им работа са учудващи за всички експерти: макаците се оказва, че наистина получават сексуално удовлетворение от контакти с петнисти елени.


След като проучват 258 видеозаписа, учените анализират движенията и звуците, които издават макаците. В 14 от случаите категорично е определено, че се касае за прояви на сексуален акт. В някои случаи макаците дори хапят или дърпат за рогата елените. Основно приматите се качват предимно на възрастни самци на петнистия елен. В пет случая самки макаци се качват на един и същ елен три и повече пъти за период от 10 минути, а самият акт може да е с продължителност от няколко минути до няколко часа. При това, елените почти по никакъв начин не реагират на случващото се.

В хода на изследователската работа е направен още един извод: оказва се, че самките на макаците практикуват междувидов секс толкова често, колкото влизат в хомосексуални отношения с представители на своя вид. Биолозите нямат точно обяснение за това поведение; засега съществуват само няколко предположения.

Възможно е в нетрадиционните връзки да се впускат самки, отхвърлени от самците от своя вид. Друга версия пък гласи, че това може да е своеобразна тренировка за младите самки, които не рискуват да се чифтосват с представители на своя вид, защото намират самците за „твърде големи“. Не е изключено също така, поведението им да се дължи на характерния хормонален бум, който съпътства периода на растежа им и кара самките да търсят инстинктивно други начини за задоволяване на сексуалните им нужди, при липса на достатъчно самци. А елените се оказват подходящ „заместител“.

Учените тепърва трябва да разберат, дали тези сексуални контакти са временно явление или е демонстрация на началото на нов поведенчески модел.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...