18 октомври 2017 г.


Общо 110 погребения, датиращи отпреди повече от 2000 години са открити в северната китайска провинция Хъбей. Гробниците са на деца, а археолозите предполагат, че в близост може да се намират още между 500 и 700 такива погребения.

Гробището се намира недалеч от руините на град Фуди в Хуанхуан, провинция Хъбей. Датировката на останките посочва времето от периода на Воюващите царства (475 – 221 г. пр.н.е.) и периода на управление на император У-ди от династията Хан (156 – 87 г. пр.н.е.).

Джън Баоган, куратор в градския музей на Хуанхуа, разказва, че останките на починалите са погребани в погребални урни, изработени от глина. Това е най-голямото древно гробище, откривано в Китай.


Археолозите започват разкопките на погребенията и консервацията на артефактите през август миналата година. „Глинените урни са погребвани на дълбочина от 3 метра. Повечето от черепите на погребаните са се запазили в добро състояние, тъй като с течение на времето керамичните урни са послужили като изолация срещу проникване на кислорода, създавайки по този начин добри условия за съхранение на останките“, пояснява Джън.

Той добавя, че археолозите са взели проби от останките, които ще преминат лабораторни тестове, за да се определи пола и възрастта на погребаните. Предвижда се да бъдат извършени и ДНК-анализи от детските зъби.


Археолозите търсят отговор на въпроса, защото толкова много деца са погребани на едно място. Мнозина от починалите са на възраст само две-три години, а други са само с няколко години по-големи.
Погребалните урни са изработвани като тялото е поставяно в по-голям съд, подобен на цилиндър, а откъм главата и краката са поставяни отделни глинени съдове, подобни по форма на саксии.


В глината, от която са изработвани погребалните урни са открити черупки от морски мекотели. Хуанхуа се намира на брега на Бохайския залив в Жълто море. От това следва, че материалите за изработването на урните са добивани близо до морския бряг.

Джън подчертава, че в погребенията не са открити други погребални предмети, освен фрагменти от коприна, които обаче много бързо се разпадат, след разкопаването на гробовете.

Глинените съдове също са се разпаднали, като тези, изработени от червена глина се разтрошават по-бързо, отколкото изработените от черна глина.


Само в шест от погребенията са открити останки на възрастни. Ли Юн, археолог от университета в Шанси, казва, че толкова много погребения на деца на едно място има своето предназначение.

Една от китайските легенди разказва, че първият император, Цин Шъхуанди, в годините, след като покорява и обединява под властта си седемте Воюващи царства (и на практика поставя началото на Китайската империя), изпраща прочутия по онова време пътешественик и откривател Сюй Фу в плаване на изток, където трябва да открие Пънлай – една от трите планини-острови, за които митовете твърдят, че са дом на безсмъртните. Сюй поема на път и пак според легендите, взема със себе си 5000 деца и слуги, предимно млади хора.

Легендите за Сюй Фу са разпространени в Китай, Корея и Япония. Всяка година в негова чест се извършват възпоменателни церемонии. А в Япония е почитан и като божество.

Ли Юн обяснява, че древният град Фуди в Хуанхуа може би е бил временно селище, където се е установила водената от Сюй Фу експедиция. Така се появяват и възможните обяснения за толкова много починалите деца: ритуално жертвоприношение, чумна епидемия или просто са загинали от изтощение, заради непосилния труд, който е трябвало да извършват.

Бай Юнсиан, заместник-директор на Института по археология към Китайската Академия на науките, заявява, че този тип погребения се появяват в Китай още през неолита, откъдето през периода на Воюващите царства се пренасят и на Корейския полуостров и в Япония.

В Япония, в префектура Сага на остров Кюшю, са откривани погребения в глинени урни, датиращи от периода Яой (300 – 250 г. пр.н.е.).

Пред агенция Синхуа Джън казва в заключение, че след приключване на лабораторните анализи, китайските археолози ще обменят данни и ще обсъдят резултатите с колегите си в Япония и Южна Корея.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...