12 октомври 2017 г.


Швейцарски и френски археолози съобщават, че са открили в „долината на пирамидите“ в Саккара върха на пирамида, предназначена за пирамидата на майката на Пепи II – един от последните фараони от периода на Древното царство, съобщават от египетското министерство по античността.

"Открихме каменния блок на север от пирамидата на фараона Пепи I, близо до мястото, където, както очаквахме, би следвало да се намира пирамидата на съпругата му Анхесенпепи II – майка на фараона Пепи II, един от владетелите от VI-тата фараонска династия в Древното Египетско царство. До този момент нямаше никакви намеци, че ще имаме късмета, да открием пирамидон“, казва Филип Коломбер, ръководител на разкопките.

На практика, всички пирамиди, построени по време на разцвета на древната цивилизация в Египет, са били видими от десетки километри, защото върховете им са били украсени от особена структура – пирамидон, блестящ под лъчите на Слънцето.

Пирамидонът е камък с пирамидална форма, покрит със златно фолио или други скъпоценни метали и украсен с името на погребания в пирамидата; това е можело да бъде както самият „повелител на двата дома“, така и неговите съпруги или близки роднини. За съжаление, златното покритие на пирамидоните е привличало погледите не само на поданиците и гостите на фараоните, но и на грабителите, затова нито един от тези каменни върхове не е оцелял до наши дни в оригиналния си вид.

Коломбер и колегите му са открили този уникален по рода си паметник по време на разкопки в Саккара – една от първите „долини на пирамидите“ в историята на Древен Египет, в която са открити 11 царски гробници и множество пирамиди и мастаби на техните съпруги, деца и придворни служители.

Проучвайки останките в околностите на пирамидата на Пепи I, един от най-могъщите владетели от шестата династия на Древното царство, учените се натъкват на частично разрушен пирамидон с размери приблизително 1,3 метра във височина и с дължина на страната в основата около 1,1 метра. Върхът на каменния блок е разрушен – учените предполагат, че мародери са виновни за това, но основата и долната му част са относително добре запазени.

Според археолозите, този връх е бил предназначен за така и не построената пирамида на царица Анхесенпепи II, съпруга на Пепи I и предполагаемата майка на Пепи II, който на практика е последният пълноправен владетел на Древното царство; при Пепи II започва да се усеща нестабилността във властта на държавата, поради нарастващата мощ на номарсите – представители на аристократични родове, управляващи отделните провинции.

В подкрепа на предположението, че пирамидонът е предназначен за пирамидата на Анхесенпепи II, е и това, че наблизо археолозите са открили и фрагмент от нейна статуя. Само преди дни беше открит и фрагмент от обелиск, посветен на същата царица. Това е най-древният обелиск, откриван досега.

Археолозите се надяват, че бъдещите разкопки ще им помогнат да потвърдят първоначалните им предположения.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...