29 септември 2017 г.

Сред многообразието от коралови рифове, с които изобилстват тропическите морета, се открояват т.нар. атоли – острови, които по форма наподобяват кръг или подкова, сред които се намира лагуна. Най-големият атол (по площ на сушата) се намира в централната част на Тихия океан, южно от Хаваите и на около 200 километра то екватора.

Наречен е Киритимати (така звучи на кирибати – езикът, който говорят местните), но за европейците е открит от Джеймс Кук през 1777 година и той го кръщава Рождество, понеже достига до островната група точно по времето на големия християнски празник. Киритимати е един от островите в състава на Република Кирибати.

Площта на атола е 609 кв.км, от които 324 кв.км. са заети от лагуна. Най-високата точка на острова е с височина 13 метра над морското ниво, а рифът, който образува атола се спуска под водата на дълбочина до 30 – 120 метра. Тъй като коралите растат през целия си живот, този обширен атол се смята и за най-древния на Земята, след като е успял толкова много „да порасне“.


Преди около 70 милиона години на мястото, където днес се намира остров Рождество, активната вулканична дейност започва да утихва, и останалите след нея вулканични острови, сред които и Киритимати, са нападнати от коралови полипи.

Скелетът на тези мекотели се състои от калциев карбонат, който, кристализирайки, се превръща в онова, което наричаме варовик. Около вулканичният остров се е образувал бариерен риф, който продължавал да нараства във височина, докато самият остров полека се е потапял под водата.


Европейци се заселват за постоянно на Кирибати през 1882 година. Решават да отглеждат палмови насаждения за производството на копра – месестата част на кокосовите орехи, от които се добиват кокосово масло и кокосово мляко, а след изсушаване и настъргване – кокосови стърготини.
По-късно, през периода 1957 – 1962 година островът е използван от Великобритания и САЩ за полигон, където провеждат тестове с атомно оръжие. След като и военните напускат, островът е обявен за резерват от световно значение, защото там гнездят около 6 милиона морски птици.

През последните години островната република Кирибати и нейните около 5000 жители са почти напълно оставени сами да се оправят с живота; преустановяването на редовните полети и корабни круизи прави сложно за туристите да посетят мястото. Но пък чести гости са учените, които проучват активно рифа и лагуната.


Още през 80-те години на ХХ век е забелязано изобилието от риба в района, както и от друга морска фауна. Коралите също процъфтяват. Сега, за жалост, се случва точно обратното – кораловите полипи деградират, а вследствие на това намалява и разнообразието от обитаващите рифа риби.

Атолът е забележителен и с още нещо. През 1995 година е променена т.нар. Линия на промяна на датата и островът попада в най-отдалечената напред часова зона (UTC+14). Това е едно от местата, където най-напред посрещат Нова година.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...