5 юли 2017 г.


Две нови загадъчни дупки се появиха във вечно замръзналата сибирска пустош. Този път появата им е съпроводена от “силен тътен, като от взрив”, а свидетели са забелязали и пламъци и облаци дим.

Учени са пристигнали веднага на място, след като получават сигнал от местен еленовъд, който твърди, че е чул силен тътен и е видял пламъци, последвани от черни облаци дим. За новите загадъчни дупки, появили се на полуостров Ямал, зад Северния полярен кръг, се съобщава в дописка на Siberian Times.

Едната от дупките се смята, че се е появила в началото на тази година, а другата – сутринта на 28 юни. При втората взривът е бил толкова силен, че е уловен от датчиците на сеизмичните станции, разположени в населени места, в близост до местно газово поле. Новата яма е с диаметър около 8 метра и е дълбока най-малко 20 метра.

“Случило се е на 35-40 километра северозападно от Сеякха. Еленовъдът Яков Венго е лагерувал наблизо”, казва пред Siberian Times приятелят на Яков, Михаил Окотето.
“Близо до лагера му се намирал малък хълм, който е избухнал. След взрива от земята излязоха пламъци, последвани от дим; огромни късове почва се разлетяха от епицентъра. А после хълмът изчезна”.

Заради експлозията, местните учени са на мнение, че става въпрос за избухване на метан, затворен в метанов джоб под вечно замръзналата почва на тези ширини. В много региони зад Северния полярен кръг се срещат подобни метанови джобове. Размразяването на вечно замръзналите почви – често по естествени причини, но понякога и от процеси, предизвикани от човешката дейност – кара метана да се разширява. Но когато се намира в “джоб” под земята и няма как да напусне затворения обем, вътре в него се създава налягане, което в крайна сметка може да доведе до самовзривяване. В конкретния случай не е ясно на какво се дължат пламъците, макар че метанът е запалим газ.

“Този парцел беше абсолютно равен само преди две години. През миналата, 2016 година, е забелязано че се издува и сега можем да видим как почвата се е пропукала на това място. Ненеците, местните жители, ни разказаха, че са видели пламъци през зимата на 2017 година, но това означава в месеците между януари и април. С други думи, експлозията е станала докато всичко все още е било покрито със сняг”, казва пред Siberian Times д-р Александър Волков от Руската академия на науките, който на място проучва новите кратери.

Подобен тип експлозии са документирани и преди както в Сибир, така и на много други места по света, лежащи зад Северния полярен кръг. Наскоро публикувано в списание Science изследване показва, как части от арктическото дъно са разпуквани и се превръщат в кратери, вследствие на експлозии на метан.

Освобождаването на този метан е опасно не само заради възможните поражения от експлозивен тип. Смята се, че освободените количества са значими, и могат да окажат влияние върху промяната на климата. В крайна сметка, също както въглеродния диоксид, метанът също е парников газ.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...