5 юли 2017 г.

Изследователи от Музея по естествена история в щата Юта, САЩ, са открили останки от картофено нишесте по каменни инструменти и съдове. Находките са от долината Ескаланте – един от най-древните археологически обекти в щата. Учените са достигнали до извода, че местните хора, обитавали долината преди 11 000 години, са познавали вкуса на картофите. Нещо повече: няколко от местните индиански племена, в това число апачите и навахо, са били запознати с различни методи за приготвянето на храна и обработката на картофите – например, освен варени, са ги използвали и за получаване на брашно.

По-рано се приемаше, че популярните сортове картофи, отнасящи се към вида Solanum tuberosum, в това число и онези, които днес пазаруваме по магазините, са одомашнени в южноамериканските Анди преди повече от 7 000 години. Но в долината Ескаланте са открити доказателства за далеч по-ранно използване за храна на диви картофи. Това не изключва възможността племената, населявали тези територии, да са се научили много по-рано да култивират растението, отколкото техните “колеги” от Южна Америка.


В близост до мястото, на което се провеждат археологическите разкопки в Юта, и до днес растат диви картофи.

Изследователите, анализиращи находките, са открили общо 323 частици от картофено нишесте, останали по сечивата и съдовете, използвани от праисторическите хора. Девет от образците абсолютно точно са определени, че са от сорта Solanum jamesii,  а за още 61 други частици се предполага с голяма доза сигурност, че са от същия сорт.

Археолозите са твърдо убедени, че са попаднали на доказателства за един от най-ранните случаи на използване на картофите като храна.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...