26 май 2017 г.


Край бреговете на западна Австралия обитават индийските афалини (Tursiops aduncus). През зимата повечето от тях се оттеглят към по-топли води, а през лятото числеността на популацията им се удвоява. Много от делфините са маркирани и имат свои имена, вписани в специални каталози. Учените отблизо следят живота им.

През 2015 година на брега е открит 20-годишният делфин Джилигън, известен на биолозите от 2007 година. За осемте години на наблюдения той е засичан над двадесет пъти и най-вече в компанията на два други възрастни делфина.

Когато е открит мъртъв, изхвърлен на брега, от устата на афалината стърчат пипала на октопод. Учените предполагат, че се е задавил с жертвата си, но подробностите им стават ясни едва след извършването на аутопсия. Изследването е извършено от биолози от австралийския университет Мърдок, а резултатите от него са публикувани в списание Marine Mammal Science.


От изследването става ясно, че Джилигън е уловил октопод-маори (Macroctopus maorum). Това са най-големите и агресивни представители сред октоподите, живеещи в акваторията на Австралия и Нова Зеландия. Оказал се в устата на делфина, двукилограмовото мекотело е продължило да се бори за живота си. Активно е използвал пипалата си и с вендузите и ноктите по тях е нанесъл много рани по лигавиците на езика, гърлото и хранопровода на делфина.

Според заключенията на биолозите, смъртта на афалината е настъпила или поради недостиг на кислород, или вследствие на инфаркт, предизвикан от изхвърлянето в кръвта на катехоламини, както се случва в стресови ситуации.


Делфините често ловуват октоподи, заради тяхната висока хранителна ценност. Някои от делфините са разработили специална тактика в този лов - силно тръскат уловената жертва, за да не позволят на октопода да използва вендузите по пипалата си. При такава битка мекотелото много бързо губи сили и бива погълнато. По всичко си личи, че в конкретния случай Джилигън се е оказал излишно мързелив и не е провел атаката по правилата. И още една причина за трагичния край на делфина: оказва се, че е бил прекалено лаком, защото в стомаха му са открити не малко риба и мекотели, погълнати непосредствено преди смъртта му. Така че, е било излишно да лови октопода - не гладът го е накарал да стори това.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...