26 май 2017 г.


Звезда изчезва пред погледа на астрономите: червеният свръхгигант N6946-BH1 вече е неразличим за обикновените инструменти и само в инфрачервената част от спектъра може да се видят останките от него. Учените не са наясно за точните причини, довели до самоунищожението на звездата.

Червеният свръхгигант N6946-BH1 се намира на 22 милиона светлинни години от нас в спиралната галактика NGC 6946. Той е отдавна известен на астрономите. Наблюдения на звездата се осъществяват с три телескопа — наземният LBT (Large Binocular Telescope) и космическите Hubble и Spitzer. По времето, когато е регистриран за пръв път, масата му е оценена на 25 пъти по-голяма от тази на Слънцето.


През 2007 година на N6946-BH1 е регистрирано ярко избухване и специалистите предполагат, че звездата се превръща в свръхнова. Следващо избухване е засечено през 2009 година, но развитието на събитията в последствие озадачава учените. Обектът започва много бързо да изчезва от полезрението им. Към 2015 година на мястото на N6946-BH1 остава само източник на инфрачервено излъчване.


За най-вероятно обяснение на случващото се може да се приеме хипотезата за гравитационен колапс на звездата с последващото ѝ превръщане в черна дупка. Ако това се потвърди, учените за пръв път в историята на изучаването на космоса може да се окажат преки свидетели на появата на черна дупка.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...