23 май 2017 г.


Как е летял динозавър, разполагащ с четири "крила"? Палеонтолозите търсят отговор на въпроса в продължение на доста години и в крайна сметка са намерили правилното решение. Или почти правилното.

През 2003 година в Китай за пръв път е открит скелета на летящ динозавър с оперение и на краката, тоест - с два чифта крила. Малкият, по размери не по-голям от пуйка, древният Microraptor gui е живял преди 130 милиона години. Учените предлагат няколко хипотези, как се е справял с летенето микрорапторът.

Според първата, подскачал е от дърво на дърво подобно на летящите катерици, като едновременно е разгъвал предните и задните си крила. Обаче става ясно, че задният чифт крила се е разполагал по-ниско от предния. Тогава се ражда втората версия: подобно на биплана на братята Райт, микрорапторът е разпервал и двата чифта крила и е маневрирал подобно на самолет - двуплощник.


"В този случай, обаче, микрорапторът е трябвало да си държи краката в положение на шпагат, а това не е никак удобно", казва палеонтологът от Университета в Южна Калифорния, Джъстин Хол, който за момента е автор на последната идея по темата. Хипотезата на Хол е базирана на опити с 3D-модели на съвременни хищни птици. Той доказва, че микрорапторът е подгъвал краката си в полет и не е използвал задния чифт крила.

"Най-вероятно е разгъвал ту лявото, ту дясното задно крило, за да може бързо да променя посоката на полета. Например, при завой на ляво е можел да разгъва задното ляво крило и да съкрати радиуса на завоя".

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...