12 май 2017 г.


Кога една планета не е планета? Ами, когато е кафяво джудже, например.
Кафявите джуджета са "провалили се" звезди, обекти с маса няколко пъти тази на Юпитер, които обаче не са успели да стартират термоядрения синтез в ядрата си. Това ги поставя в сивата зона между планетите газови гиганти и звездите.
В статия за The Astrophysical Journal Letters, екип учени от Института "Карнеги" във Вашингтон, определя кафявите джуджета като "малко объркващи обекти". Публикацията на астрофизиците е посветена на обект, намиращ се на 21 светлинни години от нас. Той е 13 пъти по-масивен от гиганта в Слънчевата система Юпитер и в каталозите се води като SIMP J013656.5+093347, или само SIMP0136. Учените смятат, че в случая се касае по-скоро за подобен на планета обект, отколкото за кафяво джудже. Досега се смяташе, че това е едно от намиращите се най-близо до Земята кафяви джуджета.

Каква е разликата? Основно се състои в това, че в ядрата на кафявите джуджета за относително кратък период (по космическите мащаби) протича изгаряне на деутерий, докато при планетите такова нещо липсва. Формирането на двата типа обекти също е доста различно, а и кафявите джуджета излъчват собствена светлина в червената и инфрачервената част на спектъра, докато планетите не са способни на това.
Кафявите джуджета освен това бързо се охлаждат и няколкостотин милиона години след формирането си колабират, така че те може да са горещи като звезди или студени като планети в зависимост от възрастта им.

Това, че SIMP0136 е планета, може да се окаже доста полезно за науката. Смята се, че тя е свободно движеща се планета или "изгнаник", което означава, че не е свързана със звезда. Тя се намира сред една група звезди на около 200 милиона години, която е получила наименованието Carina-Near.

За планетарните астрономи това е добра новина, защото по-лесно могат да изучават атмосферата на свободно реещи се планети, отколкото тези, които се намират в орбита около звезда. Това е така, защото при вторите, светлината от звездата затруднява наблюдението на самата планета.
Джонатан Гагн от екипа учени, осъществил наблюденията, казва: "Изводът, че добре познатият обект SIMP0136 е всъщност по-подобен на планета, отколкото смятахме, ще ни помогне да изучим по-добре атмосферата на гигантските планети и как те се развиват". А това е важно, имайки предвид, че науката през последните години все по-осезаемо напредва в търсенето на други светове, пригодни за обитаване. SIMP0136 е почти сигурно, че е непригоден за обитаване, но може да помогне за изучаването на метеорологичните условия на далечни светове.

"Новото попълнение в редовете на свободно реещите се планетарни обекти е особено забележително, защото вече успяхме да открием бързо развиващи се структури на повърхността на SIMP0136, когото досега смятахме за кафяво джудже", казва съавторът в изследването Етиен Артиго.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...