8 март 2017 г.


Разпадането на популациите на вълнестия мамут, който е един от най-късните представители на изчезналия род Мамути, е било причинено от опустошителни генетични мутации. Те са довели до измирането и на последните екземпляри, живели на арктически остров преди около 3700 години.

Мамутите са били най-разпространените големи тревопасни животни в Северна Америка и Сибир, преди окончателното им изчезване от континента, случило се преди около 10 хиляди години. Станали са жертва на глобалното затопляне, последвало последния ледников период (75 000 - 12 000 г. пр.н.е.). Човек също е допринесъл за измирането на вида, заради постоянното ловуване на животните, твърдят авторите на изследване, публикувано в научното списание PLoS Genetics.

Екип изследователи, сред които Ребека Роджърс и Монтгомъри Слаткин от Калифорнийския университет в Бъркли, провеждат сравнителен анализ на генома на континенталния мамут, датиращ отпреди 45 хиляди години, когато популацииите му са в изобилие, и на животно, което е живяло преди около 4300 години сред стадо от 300 екземпляра на малкия остров Врангел, точно преди тяхното изчезване. Анализът на учените показва, че в генома на един от тези мамути са се натрупали много вредни мутации.

Животните са загубили много от обонятелните рецептори за откриване на миризми, както и белтък в урината, което може да окаже въздействие върху състоянието им в групата и тяхното размножаване. Сравнението между тези два генома дава на изследователите рядката възможност да видят какво се случва с генофонда, когато размерът на популацията на вида силно намалява.


С използването на математически модели двамата генетици са успели да определят, че разликите между двата генома на мамутите са твърде големи, за да имат логично обяснение чрез други фактори. Резултатите подкрепят хипотезата, която се обсъжда от десетилетия, че големият спад на популацията на даден вид увеличава броя на вредните генетични мутации, подчертават авторите. Тези открития могат да бъдат полезни в усилията за запазване на видовете, застрашени от изчезване.

Междувременно американски учени съобщиха през февруари, че работят по проект за възкресяване на мамут с помощта на генното инженерство. "Нашата цел е да създадем хибриден ембрион между слон и мамут”, каза професор Джордж Чърч, известен генетик от Харвардския университет. "В действителност това вероятно ще се окаже слон с редица характеристики на мамут",  добави ученият и уточни, че експериментът все още не е доведен до успешен край, но това би могло да се случи до две години.

Вълнестият мамут е един от най-късните представители на изчезналия род Мамути, като видът им се обособява от степния мамут преди около 200 000 години в Източна Азия.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...