25 март 2022 г.

Много или малко са 35 години? Точно толкова години световният рекорд в скока на височина за жени е притежание на една българка.

А тази българка се казва Стефка Костадинова и днес има рожден ден. Ражда се на 25 март… (потърсете в интернет годината, защото все още е в сила правилото, че годините на дамите не се съобщават току-така). Лекоатлетическата й кариера започва в родния Пловдив, където покрива майсторската норма още в седми клас.

Няма нужда да се изброяват всичките й титли и постижения във високия скок. Фактите са красноречиви: Световен рекордьор с постижение от 209 см от Рим 1987 година. Още една световна титла от Гьотеборг през 1995г. Пет световни титли в зала. Една европейска на открито и четири в зала. Олимпийски шампион игрите в Атланта 1996 година, сребърна медалистка от игрите в Сеул през 1988 година.



Ако погледнете статистиките за дисциплината скок на височина при жените, ще видите, че няма друга атлетка с такива постижения. И още нещо любопитно – при жените България се нарежда сред десетте нации в света, чиито дами са прелетели над летвата с височина 2 метра.
Когато следващия път се гордеете от постиженията на български спортисти, сещайте се за голямата Стефка Костадинова, чийто рекорд вече над три десетилетия и половина не може да бъде надскочен.



-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...