22.2.17


Важното откритие, за което беше съобщено на специална пресконференция на NASA, наистина се отнася до екзопланетите. Откритието, за което учените съобщиха тази вечер, може да има сериозно последици в бъдещото търсене на живот извън пределите на Слънчевата система.

Екип астрономи на NASA съобщи за това, че около ултра студеното червено джудже, означавано в каталозите като TRAPPIST-1, обикалят най-малко седем екзопланети. Звездата се намира на 40 светлинни години от Земята. При сегашното ниво на технологиите, полет до тази звезда би отнел 30-40 милиони години.


Всички седем планети в системата на TRAPPIST-1 са с размери близки до тези на нашата планета. Поне три от тези планети обикалят по орбити, намиращи се в т.нар. обитаема зона - област, в която са налице достатъчно светлина, топлина и други условия, позволяващи съществуването на вода в течна фаза.
Всъщност, тези три планети притежават всички качества, за да бъдат определени като потенциални кандидати, способни да поддържат извънземен живот, заявяват специалистите на NASA.


Откритието е направено с помощта на телескопа "Спицър". Екипът, извършил наблюденията обаче подчертава, че засега не може да се потвърди нито наличието на атмосфера на планетите около TRAPPIST-1, нито дали наистина съществува вода на някоя от тях. Това предстои да се уточни с последващи наблюдения чрез други телескопи.

Учените отговориха и на въпроси, зададени им чрез интернет. В отговор на един от тях, категорично беше заявено, че до момента няма регистрирани излъчени "изкуствени сигнали".
Откритието е наистина голяма крачка в посока изясняване на въпроса "Сами ли сме във Вселената". Според екипа, извършил разработката, въпросът вече не е дали, а кога, ще открием извънземен живот.

0 коментара:

Публикуване на коментар