22 февруари 2017 г.

Това е точното място на битката от 1069 година
В английското графство Девън е установено мястото, на което се е провела средновековната битка от времето на Норманското нашествие и завладяването на Англия. Битката се провежда през 1069 година, три години след победата при Хейстингс на Уилям Завоевателя, която окончателно решава бъдещата съдба на англосаксонската държава.

Според историците, синовете на последния англосаксонски крал Харолд II Годуинсън, загинал през 1066 година в сражението край Хейстингс, опитват да вземат реванш и да прогонят норманите от Острова.

Битката се разиграва в полето между Епълдор и Нортхам в северната част на графство Девън. На това място на 26 юни 1068 година с 64 кораба от Иралндия пристигат и дебаркират воините, предвождани от Гудуин и Едмунд. Те търсят решително сражение, с което да отвоюват Англия от норманските завоеватели.
Фрагмент от Гоблена от Байо, който са "запечатани" моментите около нахлуването на норманите в Британия
Срещу тях застават обединените сили на норамни, бретонци и англичани, командвани от Бриан Бретонски. Битката продължава цял ден. Преданията и хрониките пишат, че загубите на двете страни в нея надхвърлят 3000 души.
Академичните среди във Великобритания определят установяването на мястото на тази битка като "изключително важна" за английската история.



0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...