21 февруари 2018 г.


Добре известно е, че възприятието ни за време се променя в зависимост от обстоятелствата: всеки от нас е изпитвал усещането, че времето тече много бавно или прекалено бързо, и поне веднъж през живота си сме се чудили колко много време е изминало, макар собствените ни усещания да са за съвсем кратък период.

Изследователи от университета в Кент съобщават в статия за Journal of Applied Social Psychology, че едно от тези "обстоятелства", които ни принуждават да пилеем много време, е Фейсбук. На възражението, че не конкретно Фейсбук, а интернет като цяло е "виновникът" за пропиляното време, авторите на разработката отговарят, че точно социалната мрежа "яде" времето ни.

На участниците в експеримента, залегнал в основа на изследването, са показвани двадесет картинки: пет от тях са свързани точно с Фейсбук, пет са свързани с интернет като цяло, а останалите десет са неутрални, т.е. такива, които не предизвикват  преки асоциации нито с фейсбук, нито с интернет. Участниците е трябвало да отговорят, колко време са гледали всяка от картинките.

Учените установяват, че хората са склонни да недооценяват времето, което са разходвали и за "фейсбучните", и за "интернетните" изображения, но в случая с "фейсбучните" картинки недооценяването е много по-голямо. С други думи, Фейсбук ни увлича (или поне отчасти) и заради това, че след като сме влезли веднъж в профила си, започва да ни се струва, че времето минава по-бавно, отколкото е в действителност. Едва ли си струва да се търси преднамереност и злодейски умисъл; по-скоро всичко се свежда до общите особености на човешката психика, в която е залегнал прословутият принцип "да не изтървем нещо важно от чуждите животи", в политиката и т.н. (интригантстването очи в очи вероятно също кара времето да лети неусетно).

Изобщо, в социалните активности, било то и посредством социалните мрежи, няма нищо лошо. Нещо повече, социалните мрежи може да са и много полезни: общуването в тях, харесването на публикации, коментарите на чужди снимки, разширяват и затвърждават социалните ни контакти, а те от своя страна са ни нужни не само за решаването на битови проблеми, но и просто за да сме здрави - самотата е рисков фактор за постоянен живот под стрес.

Дори има изследвания, които твърдят, че съществува взаимна връзка между броя на приятелите във Фейсбук и продължителността на живота (в подобни разработки обаче винаги се среща уговорката, че личните срещи с приятели са по-добри от онлайн комуникациите). През миналата година в списание Psychology of Popular Media Culture беше публикувана статия, в която се казва, че степента на връзката между двама влюбени, така да се каже е пропорционална на готовността на двамата партньори да я афишират във Фейсбук. Но и тук психолозите правят уговорката, че подобна закономерност съществува само при наистина дълбоките чувства; казано иначе, краткотрайното увлечение не би могло да се превърне в истинска любов с помощта на Фейсбук.

И в този случай има праг на пристратсеността към социалните мрежи. Прекрачването му води само до едно - вреди ни и нищо повече. В изследването са участвали 5200 души, които три пъти годишно в продължение на три години (от 2013 до 2015) са "подлагани" на анализ на персоналните публикации във Фейсбук (участниците са дали разрешение за такъв анализ).

Резултатът е, че е открита интересна корелация - колкото повече човек харесва чужди публикации и посещава предложени от приятелите му линкове, толкова по-зле - физически и психически, се е чувствал и изобщо е бил по-малко удовлетворен от живота. Същата тенденция се наблюдава  и в личните публикации: онези, които публикуват по-често във Фейсбук, са с проблеми в психологичен аспект. Дори има връзка и с наднорменото тегло; оказва се, че онези, които са с по-голям телесен индекс, по-често харесват чужди постове.

Разбира се, няма никакъв смисъл да се вини Фейсбук за наднорменото тегло, а авторите на разработката говорят за пороен кръг, когато някакви проблеми със самочувствието, възникнали независимо от Фейсбук, благодарение на него се задълбочават. Човек, който продължително време не се чувства комфортно, без да си дава сметка се потапя изцяло в социалната мрежа и по този начин сам си утежнява допълнително ситуацията.

И няма как да не се усъмним, че Фейсбук изобщо играе някаква роля в този механизъм; може прекаленото "харесване" и публикуване да са само следствие от влошаващо се здраве. Но в последно време изследванията, посветени на "тъмната страна" на социалните мрежи, стават все повече - може да се прочете, че те са пряко отговорни с депресиите, че предизвикват зависимост, подобна на тази към наркотици, че разрушават любовни връзки (в този случай иде реч не толкова за социалните мрежи, а за мобилните устройства, които предоставят достъп до социални мрежи отвсякъде и по всяко време).

Така че, не бива да се смята, че прекаленото увлечение по "харесванията" във Фейсбук е просто следствие от някакви "външни" причини. Не само ние влияем на социалните мрежи, но и те пряко ни моделират и манипулират.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...